30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Organik tarıma geçme çalışması

"Şanlıurfa'nın tarımsal sorunları ve çözüm önerileri" konulu toplantıda konuşan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Şanlıurfa'da kademeli olarak organik tarıma geçme çalışması yaptıklarını söyledi.

Geçtiğimiz nisan ayında ilki yapılan "Şanlıurfa'nın tarımsal sorunları ve çözüm önerileri" toplantısının 2.'si Harran Üniversitesi (HÜ) Eyyübiye Kampusü'nde yapıldı. HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Tarımsal Araştırma Geliştirme Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Mesut Keser, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun ve bilim adamlarının katıldığı toplantıda, Şanlıurfa tarımında yaşanan sorunlar ele alındı.

Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, nisan ayında yapılan toplantı sonrasında oluşturulan komisyonlarla ildeki problemlerin ele alındığını söyledi. TEGDEM Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, bakanlık olarak hedeflerinin Şanlıurfa'nın teknik ve ekonomik yönden sulanabilir arazilerini sulamaya açarak, çiftçilerin gelir ve refahlarını artırmak olduğunu söyledi. Şanlıurfa bölgesinde iyi tarım uygulamaları başta olmak üzere kademeli olarak organize tarıma geçiş çalışmaları yaptıklarını ifade eden Özgün, "Başlangıç olarak 2004 yılında 84 mühendisin katıldığı organik tarım eğitimi yapılmıştır. Bu yıl ve önümüzdeki sezonda sulama zararlarını azaltmak için çiftçilerimize yönelik uygulamayı tansiyometre destekli sulama kursları düzenlenecektir" dedi.

Şanlıurfa'da yaşanan tarımsal sorunları bildiklerini ifade eden Özgün, "Bunların çözümü için tüm kamu, özel kuruluşlar ile sivil toplum teşkilatlarının gönül ve işbirliğinin sürmesinden yanayız. Sulamanın yanlış ve bilinçsiz yapılması, toprakların hızla tuzlanarak elden çıkmasına yol açmaktadır. Ayrıca fazla verim almak arzusuyla gereğinden fazla kimyasal gübre ve ilaç kullanılması toprağın kirlenerek bozulmasına yol açmaktadır. Bozulan toprakları tekrar tarıma kazandırmak, maliyeti çok yüksek ve çoğu kezse imkansız bir olaydır. Bu nedenle mevcut topraklarımızı verimli halleriyle korumak için çok özenli ve bilinçli davranmak zorundayız. Devletimiz imkanları nispetinde mekanik ıslah ve alt yapı tesislerini yaparken, bakanlığımızda çiftçi eğitimleriyle bu sorunu önleme gayretindedir" diye konuştu.

Tarımsal Araştırma Geliştirme Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Mesut Keser de, Şanlıurfa'da tarım sektörünün yaşadığı sorunların çözümü için çalışmalar yapıldığını söyledi. Arazide yaşanan tuzlaşmanın durdurulması ve üretime kazandırılması için çalışmalar yapıldığını kaydeden Keser, "Şanlıurfa'da ziraat fakültesi bulunması, bakanlığa bağlı il müdürlüğünün yanı sıra iki adet araştırma enstitüsünün olması büyük bir şanstır" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa'nın inanılmaz bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirten HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, bu potansiyelin yeterince kullanılamadığını ifade etti. Mevcut potansiyelin onda birinin bile kullanılamadığını vurgulayan Büyükburç, tarımcılara büyük işler düştüğünü söyledi. Türkiye'nin AB ile müzakerelere başladığı bu günlerde tarımcılara düşen görevin daha da arttığını kaydeden Prof. Dr. Büyükburç, Tarım Bakanlığı'nın da il ve ilçeler düzeyinde tarımsal gelişim projeleri hazırlaması gerektiğini söyledi.

Toplantıda daha sonra HÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin hazırladığı Şanlıurfa tarımındaki sorunlar ve çözüm önerilerine geçildi.

.
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 14:48:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?