7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sanayi atıkları sızıyor

Şanlıurfa'nın en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Balıklıgöl'e sanayi atıklarının sızdığı bildirildi. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cevdet Ertürkmen, Balıklıgöl'e sanayi atıklarının sızdığı yönünde ciddi bulgular olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'da geçtiğimiz yıl toplu balık ölümlerinin yaşanmasının ardından Şanlıurfa Valiliği bir dizi önlemler almıştı ve Balıklıgöl'ü uzun süre ziyaretçilere kapatmıştı. Çukurova ile Harran Üniversiteleri Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nün girişimleri sonucu balık ölümlerinin önüne geçilerek bir dizi önlemler alınmıştı. Yapılan tedavi uygulamaları sonucunda balık ölümlerinin büyük ölçüde durduğu açıklanmıştı. Balıklıgöl'de geçtiğimiz 2005 yılının nisan ayı sonlarına doğru bakteriyel parazit hastalığına bağlı balık ölümleriyle ilgili başlatılan ilaçlı tedavi yöntemi, sonrasında hazırlanan ilaçlı yemlerin atıldığı Balıklıgöl'de alınan tedbirler meyvesini vermişti.

Bu arada Şanlıurfa Valiliği geçen yıl yaşanan toplu balık ölümlerinin araştırılması için bir ekip oluşturdu. Yapılan araştırmada Şanlıurfa'nın dışında bulunan Evren Sanayi Sitesi'nden katı atıkların Balıklıgöl'e karıştığına dair ciddi bulgularının olduğunu belirten Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cevdet Ertürkmen, konuyla ilgili olarak Evren Sanayi Sitesi Oda Başkanı Mustafa Aslan'a bazı uyarılarda bulundu. Vali Yardımcısı Cevdet Ertürkmen, "Herkes herkesten bir şeyler istiyor. Balıklıgöl olmazsa Urfa olmaz. Sanayi esnafı olarak bir araya gelip oradaki atıkların temizlenmesi için bir tesis kuralım. Artık biyolojik arıtma mı kimyasal arıtma mı yapıyorlar, bir şeyler yapılsın. Balıklıgöl'ün üzerinde yağ gibi bir tabaka var. O, sanayi sitesinden gelen ağır metallerdir; evsel atık falan değil. Çünkü sanayi sitesi su çanağı içerisinde yer alıyor. Su çanağının dibine kadar iniyor. Bu Urfa'mız için iyi değil. Fazla maliyetli olacağına inanmıyorum. Buranın temizlenmesi için kuruluşlara destek vermeye hazırız. Maddi destek ve ekipman verebiliriz ama bunu mutlaka yapmamız lazım. Biliyorsunuz İstanbul'da son dönemlerde çevre krizi yaşanıyor. O çok büyük çevre krizinin Urfa'da da olmaması için gerekli önlemi almalıyız" şeklinde uyarıda bulundu.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 12:07:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?