7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Şanlıurfa'da bir ilk daha

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde 72 yaşındaki bir kadının bacağından alınan damar kola takıldı, koldan göğse giden bir tünel açılarak Türkiye'de bir ilk olan operasyon başarılı bir şekilde tamamlandı.

"Beating heart axillocoronary" (atan kalpte aksilla koroner) rahatsızlığı bulunan 72 yaşındaki Fatma Doğan, Prof. Dr. Halit Andaç tarafından göğsü açılmadan ameliyat edildi. Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr.Halit Andaç, Kardiyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Alper Sami Kunt ve Dr. Cüneyt Şelli ile birlikte 3 kişilik ekip tarafından yapılan yaklaşık 2 saatlik operasyonla Doğan'ın sol bacağından alınan bir damar sol koluna dikildi ve göğse doğru bir tünel açılarak ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Halit Andaç, ameliyatın başarılı geçtiğini belirterek, "Hastamıza bundan yaklaşık 10 ay önce koroner anjiyo yapılmıştı. Koroner bir hastalık olduğu tespit edilmiş, ancak ileri yaşta ve ortopedik özürlü olduğu, cihaza bağımlı yürüyebildiği ve riskli bir operasyon olduğu için hiçbir yerde ameliyat edilmemiştir. Bundan bir hafta önce oğlunun bize müracaatı üzerine, hasta için çözüm arayışına girdik. Ameliyatı 3 gün sonra yapmayı planlıyorduk. Hastanın uzun süren göğüs ağrısı üzerine kalbini besleyen damarı kanlandırmak için ameliyata aldık. Hastaya bildiğimiz göğüs kafesini keserek yaptığımız bypass ameliyatının çok doğru olmayacağını düşündük. Çünkü hasta yürüteç kullanmak zorunda. Yürüteç kullanırken de göğüs kemiğine bir kuvvet uygulaması gerekiyordu. Bu teknikle hastayı ameliyat edersek göğüs kemiğinin oynayabileceği ve birtakım sorunlara sebep olabileceği kaygısını yaşadık. Dolayısıyla hastamızın bacağından çıkardığımız damarı sol koluna giden damara diktik. Sol göğüs içerisinde oluşturduğumuz bir tünelle de göğsün dış duvarına yaklaşık 3 santimlik bir kesiden kalbini besleyen en önemli damarını, bypass materyali yoluyla kanlandırdık. Bu işlemi yaptıktan sonra hastamızın göğüs ağrıları kalmadı. Elektro değişiklikleri de olmadı. Hastamıza mobilize edebilecek bir durum yok ve genel durum itibariyle iyidir. Hastamız göğüs kemiğinin kesilmemiş olmasının birtakım avantajlarını yaşayacak" dedi.

Prof. Dr. Halit Andaç, bu ameliyatı bilimsel toplantılarda tebliğ etme kararı aldıklarını ifade ederek, "Bu işlemi yaptıktan sonra biz tekrar bir literatür taraması yaptık. Yaptığımız ameliyatın, dünyada 1999 yılında gerçekleştirildiğini gördük. Ancak bu şekille dünyada çok az sayıda yapıldığını gördük. Yurdumuzda da konuyla ilgili bir çalışma olmadığını tetkik ettik. Dolayısıyla bu vakanın orijinal olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle konuyu kendi platformumuzda bilimsel toplantılarda tebliğ etme kararı aldık. Konuyla ilgili olarak video ve fotoğraf kayıtları da mevcuttur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 14:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emin cafer IP: 88.225.214.xxx Tarih : 26.10.2008 14:09:45

selam ben emin halit andacın hayranıyım ayrıca halit bey abimin hocasıdır bence o dünyanın 2.michael debakeyidir.. bende ilerde kalp-damar cerrı olmayı istiyoırumm koroner arter bypass yaparak halit bey gibi nam salmak istiyorum halit beye tebrikler...