7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Şark çıbanı mücadesinde başarı

Şanlıurfa'da görülen şark çıbanını önlemek için başlatılan çalışmalardan olumlu sonuç alındı. Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, şark çıbanı vakasının yüzde 48 oranında azaltıldığını belirtti.

Şark çıbanı hastalığının etkeni olan paraziti taşıyan tatarcık sineklerinin yaşayabileceği ahır ve benzeri yapıların bulunması nedeniyle Şanlıurfa'da sıkça görülen şark çıbanını önlemek için mücadeleler sürüyor. Şanlıurfa Valiliği Koordinasyonu ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin katılımıyla Şark Çıbanı Kontrolü Koordinasyon Kurulu oluşturularak, 2005 yılında bu hastalıkla etkili mücadele yapılmasına çalışıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, şark çıbanı hastalığının kontrolü amacıyla Şanlıurfa'da vektöre yönelik ahır ilaçlama çalışmalarının iki tur halinde yapıldığını belirtti. Hastalığa sebep olan vektöre yönelik ahır ilaçlama çalışmalarında vakaların sık görüldüğü 31 mahallede ve 9 mağara bölgesinde ilaçlama yapıldığını kaydeden Yetkin, "Sağlık Müdürlüğü Sıtma Savaş Birimi elemanları ve Şanlıurfa Belediyesi elemanlarından oluşan 5 ekip tarafından yürütülen çalışma sırasında ahır ve hayvan sayısı tespiti de yapılmıştır. Buna göre, ilaçlanan 31 mahallede 1951 ahır ve 15 bin 600 hayvan, 9 mağara bölgesinde 144 mağara ve 6 bin 877 hayvan tespit edilmiştir. Mağara sahiplerine hayvanların tahliyesi hususunda Şanlıurfa Valiliği'nce tebligat yapılmıştır" dedi.

Yapılan çalışmalar sonunda 2004 yılında 2 bin 305 olan şark çıbanı vakasının 2005 yılında bin 194'e gerilediğini kaydeden Yetkin, "Çalışmalarla hastalıkta yüzde 48 oranında bir azalma yaşandı. Şanlıurfa Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından şark çıbanı tedavisinde kullanılan Glukantime ilacı alımı yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı ilaç alımı için ilimize ödenek göndermiş olup, bu ödeneklerle de ilaç alımı yapılmıştır. Bu konuda ilimizde ilaç sorunu yaşanmamaktadır. İlimizde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Harrankapı Şark Çıbanı Teşhis ve Tedavi Merkezi kurulmuştur. Halkımız bu merkeze teşhis ve tedavileri için başvurabilirler. Halkımızın konuya daha duyarlı olması, ahır ve mağaralarda hayvan besleyenlerin belli aralıklarla ilaçlama yaptırmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 14:52:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?