30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Siyah poşet kullanmak yasak

Şanlıurfa İl Hıfzısıhha Kurulu, il genelinde halk sağlığını korumak için bir dizi kararlar aldı.

Siyah poşet kullanımının yasaklanmasından, açıkta gıda satımının önlenmesine kadar bir çok konuda karar veren Hıfzısıhha Kurulu, Balıklıgöl'deki balıkların ölümlerini önlemeye yönelik olarak bölgedeki sondaj kuyularının kapatılmasına karar verdi.

Şanlıurfa İl Hıfzısıhha Kurulu, Vali Yardımcısı Cevdet Ertürkmen başkanlığında toplandı.

Kurula üye kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantı sonucunda alınan kararlar kamuoyuna açıklandı. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü kanalıyla yapılan açıklamada, kurulun halk sağlığını olumsuz etkileyecek konuları ele aldığı bildirildi.

Olası gıda zehirlenmelerini önlemek için Tarım İl Müdürlüğü'nce yemek fabrikalarının rutin olarak teknik ve hijyenik olarak denetim altında tutulmasına karar veren kurul, siyah renkli plastik poşet torba üretiminin engellenerek bu poşetlerin gıda maddelerinde ambalaj malzemesi olarak kullanılmasının yasaklanmasını istedi.

Kurulun halk sağlığını ilgilendiren konularda aldığı kararlar şöyle sıralandı:

"Toplum sağlığını korumaya yönelik olarak fırınlarda ambalaj malzemesi olarak gazete kağıdı yerine, temiz kağıtları kullandırılmalı. Bunun için Tarım İl Müdürlüğü ile belediye zabıta ekipleri, konuyla ilgili denetimlerini artırmalı.

Belediye zabıta ekiplerince açıkta gıda satışı yapan (Döner, Ciğer, Köfte, Tatlı, Simit vb.) seyyar satıcılara yönelik denetimlerin arttırılarak, ambalajsız gıda satışı önlenmeli. Öğrenci sağlığını korumak ve kötü alışkanlık edinmelerini önlemek amacıyla, Emniyet Müdürlüğü ile ilgili birimlerince okul önlerinde öğrencilere açık sigara satışının önlenmeli.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nce öğrenci sağlığını korumaya yönelik olarak sigaranın zararları konusunda gerekli eğitim verilmeli. İlimizde Karakoyun, Cavsak ve Sırrın derelerinde, açıkta akan pis sularla sulanarak bahçelerle yetiştirilen maydanoz, nane, soğan gibi sebzeler, halk sağlığını olumsuz yönde etkileyerek tifo, dizanteri, sarılık ve bağırsak parazitleri gibi bulaşıcı hastalıkların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Toplum sağlığının korunarak denetim altına tutulabilmesi için DSİ 15. Bölge Müdürlüğü'nce yapılan 'Şanlıurfa Paşabağı Revize Sulama Suyu Projesi'nin bir an önce tamamlanarak faaliyete geçirilmeli.

Bebek sağlığını korumaya yönelik; ithal izni olmadan yurda kaçak olarak girişi yapılan bebek mamalarının, Tarım İl Müdürlüğü ve emniyet ekipleri işbirliği içersinde satışının önlenmesi için gerekli kontrol ve denetimlerin yapılarak, bu mamaların toplatılıp imha edilmeli ve sorumluları hakkında mevzuatlar çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin yapılmalı.

Tarım İl Müdürlüğü denetim ekiplerince, tuz üretim yerleri ile bakkal-market gibi satış yerlerinde (özellikle kenar semtlerde) gerekli kontrol ve denetimleri yapılmalı.

Gıda sanayinde kullanılan tuzların 10 kilodan az olması ve sofralık yemeklik tuzların ise iyotlanmadan satışına rastlanması halinde söz konusu tuzların toplatılarak imha edilmeli ve sorumluları hakkında Tarım İl Müdürlüğü'nce yönetmelik çerçevesinde gereğinin yapılmalı.

Halk sağılığını korumaya yönelik olarak, Tarım İl Müdürlüğü ile Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri arasında müştereken yürütülen, gıda üretim ve satış yerlerinin denetiminde görülen eşgüdümsel eksikliğin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak, ilgili kurum yetkililerince bir toplantı düzenlenerek, mevcut problemlerin tespit edilip, hizmetin işbirliği içersinde yürütülmesine karar verildi."

İl Hıfzısıhha Kurulu, Balıklıgöl'de balık ölümlerini önlemek için de bir dizi kararlar aldı. Kurul, bölgedeki sondaj kuyularının kapatılmasını isterken konuyla ilgili kararını şöyle açıkladı:

"Balık ölümlerinin önlemeye yönelik olarak Balıklıgöl civarında bulunan sondaj kuyularıyla ilgili göl beslenme havzası içerisinde bulunan, özellikle araç yıkama yerleri gibi işletmelerde bulunan sondaj kuyularının, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü yeraltı Suları Şube Müdürlüğü'nce tespit edilerek, emniyet ekipleri nezaretinde acilen kapatılmalarının sağlanmasına karar verildi."

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 13:22:12
Güncelleme :16 Aralık 2005 Cuma 13:25:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?