30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Tarım kongresi başladı

Harran Üniversitesi (HÜ) Ziraat Fakültesi, TÜBİTAK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenledikleri 4. GAP Tarım Kongresi başladı. HÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu, kongrede 264 makale sunulacağını belirtti.

HÜ Eyübiye Kampüsü'nde başlayan GAP 4. Tarım Kongresi'nin açılış törenine Vali Şemsettin Uzun, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Tarım Reformu Genel Müdürü Sedat Aktuğ, GAP Bölge Müdürü Rafet Yılmazoğlu ile 300'e yakın bilim adamı katıldı. Geleneksel olarak iki yılda bir yapılan Tarım Kongresi'nin 4.'süyle ilgili bilgi veren HÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu, bilim adamlarının kongre boyunca 264 makale sunacaklarını söyledi. Konuşmasında bölge tarımında yaşanan gelişmeler hakkında da bilgiler veren Çullu, "Ülkemizin kalkınmasında önemli yeri bulunan GAP'a yapılan yatırımların sonuçları alınmaya başlamış ve projenin ilk aşamasından günümüze kadar gözle görülür çok belirgin gelişmeler yaşanmaya başlamıştır" dedi.

Sulamanın ilk yapıldığı Harran Ovası'nda aşırı kullanım sonucu 10 yıl içinde taban suyundan etkilenen alanların 5 kat artış gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Çullu, "Neredeyse ovada sulanan alanların yüzde 40'lık bölümü, taban suyundan zarar görür hale gelmiştir. 1995 yılından günümüze kadar tuzluluktan etkilenen alanlar yüzde 50 artış göstermiştir" diye konuştu. Prof. Dr. Çullu, Harran'daki yanlışlıklardan ders alınarak diğer bölgelerde yapılan sulama sistemlerinin basınçlı şekilde gerçekleştirilmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.

Ardından söz alan HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Türkiye tarımının 80 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini dile getirdi. 80 yılda yapılanlara rağmen tarımın hala istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Rektör Büyükburç, "3 Ekim'de başlayacak AB görüşmelerinde tarımın ağırlıklı olarak gündemin ilk maddesi olacağını biliyoruz. Bu durum Türkiye'de bu konuda iyileşmeler olmasına rağmen hala sorunların olduğunu gösteriyor" dedi.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGELERİNDEKİ FARKLILIKLAR
Türkiye genelinde tarımda yaşanan problemlerin yanında özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarımında da büyük farklılıklar olduğunu ifade eden Rektör Büyükburç, "Bugün tarımsal potansiyeli göz önüne aldığınızda bölgelerimizde oldukça büyük farklılıklar ortaya çıkıyor. Daha çok Doğu ve Güneydoğu'nun aleyhine olacak şekilde farklılıklar gözleniyor. Konuyu yakından bilenler çok bariz görürler ki, bu bölgede Güneydoğu Anadolu'da inanılmaz tarımsal potansiyel var. GAP'la birlikte bu bölgeye suyun gelmesiyle ortaya çıkan potansiyelin şu anda kullanılabilir oranı yüzde 15'lerdedir. GAP içinde sulama için öngörülen alanın şu ana kadar yüzde 15'i gerçekleşmiştir. Yüzde 85'lik bölümü tamamlanmayı bekliyor. Tamamlanan bölümlerde de çok ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Peki tamamladığımız projelerde dahi sorunlar çıkarken, tamamlanmayı bekleyen işler yüzünden zorluk çekebiliriz" diye konuştu. Türkiye'de ziraatçıların daha çok çalışması gerektiğini kaydeden Büyükburç, "Bu mesleğin mensupları olarak bizler dünden çok daha fazla çalışmalıyız" dedi.

Rektör Büyükburç, bu bilinçle özellikle 4-5 yıldan beri GAP'ın merkezindeki Ziraat Fakültesi'ni geliştirmek için çeşitli yatırımlar yaptıklarını açıkladı. Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, tarımda yaşanan yanlışlıkların sorumlusu olarak belediye ve üniversiteyi gördüğünü ifade ederek, "Şanlıurfa, güneş toprak ve suyun buluştuğu bir yer, tarım merkezi; ancak bu zenginliğe rağmen başarısız olduk. Gübreli suları Suriye'ye gönderiyoruz. Mağaralarda hayvancılık yapıyoruz. Pis sularla sebzeler yetiştiriyoruz. İlimizde Türkiye'nin en eski Ziraat Fakültesi varken, bölgemizde böyle verimli topraklar varken, biz niçin başarısız olduk? Çiftçimiz bol su vermekle verimin bol alacağını zannetti, biz de uyarmadık, kimse ikaz etmedi. Sonradan farkına vardık; ama iş işten geçti. Bütün suyumuz toprağımız Suriye'ye gitti. Suriye halkı da çok mutlu. Şimdi dünü bırakıp yarını planlamanın zamanı" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye'nin çeşitli üniversite ve kuruluşlarından gelen 300 bilim adamının bildiri sunacağı kongre başladı. GAP 4. Tarım Kongresi 23 Eylül'de yapılacak sonuç bildirisiyle sona erecek.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 16:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?