8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Taze et sindirime zararlı

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, kurban kesildikten sonra hemen yapılan kavurmanın uzun süreli sindirim sistemi bozukluğuna yol açabileceğini bildirdi.

Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'de beslenme yetersizliği içinde olan insanlarımız var. Kansızlığın nedeni kırmızı et yememektir. Kırmızı et çocuklarda zeka gelişimine yol açar. Kurban Bayramı da et tüketimi az olan insanlarımız için önemlidir. Ancak hastalıklı hayvanın etini, ne biz ne de eti bayramdan bayrama gören insanlarımız yememeli. Ayrıca kurban kesildikten sonra hemen kavurma yapılıyor. Bu sağlık açısından iyi değil. Hayvan kesilirken bütün kasları gerilir. Eti çok sert ve katı olur. Bu, ölüm katılığıdır. Et, en az bir gün sonra kendini gevşemeye bırakır. Dolayısıyla canlı hayvanın kesilmesinden hemen sonra et kavurma yapmamalı. Et bir süre bekletilmeli. Aksi halde bu kavurma, nadir de olsa uzun süreli sindirim bozukluğuna neden olabilir. Kurbanın karaciğer gibi iç organları da veterinere mutlaka gösterilmelidir. Hastalıklı olabilir. Karın ağrısı, kadınlarda düşük, baş ağrısı ve mide ağrısı yapabilen parazitleri de vücuda alınabilir" denildi.

Öte yandan, etin tekrar çözülüp dondurulmaması gerektiğine kaydeden uzmanlar, kurban eti olsun ya da olmasın, her defasında tüketilebilecek kadar etin buzluktan çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Uzmanlar, "Ette kan vardır ve kan mikropların çok kolayca üredikleri merkezdir. Buzluğa konulan et, bir kez çıkarıldıktan sonra pişirilip tüketilmelidir. Ayrıca bayramda son derece sağlıksız olan çiğ etten yapılan 'çiğ köfte' tüketiminden kaçınılmalıdır. Çiğ et, protein açısından vücutta asla pişmiş etin yaptığı görevi yapamaz. Yani büyüme ve gelişme adına çiğ etle beslenemezsiniz. Çiğ ette bir defa kan içeriği var. Kan, besin öğeleri açısından son derece zengin bir kaynak. Kan, dolayısıyla bakterilerin, enfeksiyonların, bütün mikropların en güzel üreyebildiği kaynaktır. Mikrop, kanı nerede bulursa orada çabuk büyük ve gelişir. Çiğ köfte yiyince vücudunuzu zaten mikroba hazırlamış oluyorsunuz. Pişirmeyle her zaman etlerdeki hastalık yapacak etkenlerin sonunu hazırlamış olursunuz. O nedenle de çiğ köfte doğru bir beslenme modeli değildir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 11:20:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?