7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

TBMM KİT GAP Alt Komisyonu

Başbakanlık Denetleme Kurulu'nun 2004 yılı raporları doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri GAP Alt Komisyonu Şanlıurfa'da toplandı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül'den birifing alan Komisyon Başkanı ve Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, GAP'ın tamamlanmasıyla bölgede terörün de bitirileceğini ifade ederek, "GAP'taki sulama yatırımlarına kaynak aktarımı için komisyon olarak hükümete tavsiyelerde bulunacağız" dedi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Alt Komisyonu, 24 milletvekilinin katılımıyla Şanlıurfa El-Ruha Oteli'nde toplandı. KİT GAP Alt Komisyonu Başkanı ve Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, başkanlığındaki toplantıya Yüksek Denetleme Kurulu üyeleri, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, yardımcıları ve çalışanlar katıldı.


ÖZGÜL'DEN BRİFİNG

Toplantı öncesi komisyon üyelerine Güneydoğu Anadolu Projesi hakkında brifing veren GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, GAP'ın topyekün bir kalkınma projesi olduğunu söyledi. Güneydoğu'nun nüfus ve yüzölçümü olarak Türkiye'nin yüzde 10'una tekabül ettiğini anlatan Özgül, "GAP 13 ana projeden oluşmaktadır. Fırat'ta 7, Dicle'de ise 6 proje bulunuyor. 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali yapımı ve 1.7 milyon hektar arazi sulaması öngörülüyor. Proje tamamlandığında hidro elektrik santrallerinden yılda 27 milyar kilovat saat elektrik üretilecektir. Projenin finansman ihtiyacı 32 milyar dolar olup, yapılan harcamalar 18 milyar dolardır. GAP tamamlandığında bitkisel üretim açısından hem ülkemizin hem de Ortadoğu'nun tarım ambarı olacaktır" dedi.

GAP'a ayrılan ödeneklerin Türkiye'nin yıllık yatırım ödeneklerinin yüzde 6'sını oluşturduğunu söyleyen GAP Başkanı Özgül, projede enerji sektöründe önemli gelişmeler sağlandığını kaydetti. Özgül, "Enerji projelerinde önemli ilerleme sağlanmıştır. Enerji yatırımlarında yüzde 74'lük gerçekleşme yaşandı. GAP'ta inşa edilen hidroelektrik santrallerinden geçen yıl 18.7 milyar kilovat saat enerji üretimi yapıldı. Bunun mali değeri 1 milyar dolar ekonomik değeri kapsıyor. Türkiye'de ise 39 milyar kilovat saat üretim yapıldığı ele alınırsa, GAP'ta üretilen enerji miktarı Türkiye'nin yüzde 47'sini kapsıyor. Bölgedeki barajlardan bugüne kadar 253 milyar kilovat saat enerji üretimi sağlandı. Bunun mali değeriyse 15 milyar dolarlık bir geliri kapsıyor" diye konuştu.


SULAMA YATIRIMLARI GERİDE KALDI

GAP'ta sulama yatırımlarında istenilen gelişmenin sağlanamadığını kaydeden Özgül, "GAP'ın lokomotif sektörü olan sulama projelerinde çok iyi değiliz. Sulama da yüzde 13'lik bir fiziki gerçekleşme sağlandı. Şu ana kadar 236 bin hektarlık alanda sulama yapılabiliyor. Sulama yatırımlarını 2010 yılında bitirmek mümkün görünmüyor. Biz de GAP idaresi, DSİ, Tarım Bakanlığı, DPT ve Hazine olarak birlikte bir çalışma yapıyoruz. Sulama yatırımları için alternatif kaynaklar arıyoruz. Kamu özel ortak yatırımı olabilir, yap işlet devret modeli olabilir. Körfez ülkelerinden yatırımcılar davet edilerek bu yatırımları geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

GAP'ın bölgeye çok önemli katkıları oluğunu açıklayan Özgül, projenin tamamlanması halinde 3.8 milyon insanın istihdam edileceğini duyurdu.


KOMİSYONDAN HÜKÜMETE TEKLİF

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Özgül'ün konuşmasından sonra söz alan KİT GAP Alt Komisyonu Başkanı ve Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, GAP'ın tamamlanmasıyla bölgedeki terörün de biteceğini söyledi. Bölgeye, sağlık, sosyal, kültürel, ekonomik katkılar sağlayan GAP'ın en önemli etkisinin istihdama olacağını kaydeden Kiler, "Bir gerçek var ki sulama yatırımlarını bu ödeneklerle bitirmek mümkün değil. Biz komisyon olarak projenin yaşama katacağı etkinin yanı sıra en önemli katkısının istihdam olacağını görüyoruz. Projenin işsizliğin önlenmesine önemli etkisi olacaktır. Komisyon olarak hükümete 2006-2007 gerekirse 2008 yılı özelleştirme gelirlerinden bir bölümünü dahi olsa GAP'taki sulama yatırımlarına aktarmayı tavsiye edeceğiz. Aktarılacak bu kaynaklarla sulama yatırımları bitirilir ve bölge ayağa kaldırılır. Bunun sonucu olarak 1 milyon insana iş imkanı sağlanır. Bu da bölgede son zamanlarda cereyan eden terörü bitirme noktasında büyük bir imkan olacaktır. Komisyon olarak bu yöndeki tavsiye kararımızı Başbakana ve ilgili bakanlıklara ileteceğiz" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra komisyon üyeleri toplantıya basına kapalı olarak devam etti.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 16:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?