30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

TEMA, proje hazırladı

Harran Ovası'nda yaşanan tuzlanmayı önlemek için Şanlıurfa TEMA İl Başkanlığı harekete geçti. Ovada aşırı sulama sonucu yaşanan tuzlanmanın önlenmesi amacıyla proje hazırlayan TEMA, üreticilerle tek tek görüşerek problemleri anlatacak.

TEMA Şanlıurfa İl Başkanı İlhami Günbeği, sulanan alanların artmasıyla birlikte bölgede tarımın gelişmesine rağmen, önemli sorunların olduğunu belirterek, "GAP'la birlikte sulanan alanların artışıyla bitki deseni değişmiş, bu değişimle birlikte yeni iş olanakları, tarımsal sanayi ve tarıma dayalı sanayide olumlu etkiler meydana gelmiştir. Şanlıurfa'da GAP'ın etkisi göz önüne alındığında, tarımının daha fazla gelişme göstermesi beklenirken; diğer konularda olduğu gibi tarımda da örgütlenmenin yeterli düzeyde olmadığı, aşırı ve bilinçsiz sulamayla tuzluluk ve çoraklaşmanın, erozyonla meydana gelen toprak kaybının göz ardı edilemeyecek boyutlara geldiği görülmektedir. GAP'ın gerekli altyapı çalışmaları yapılırken drenaj kanallarına gereken özen gösterilmediğinden ve üreticilere sulama bilinci verilmediğinden bugün aşırı sulama sonucu tuzlukla karşı karşıya kalınmıştır" dedi.

Tuzlanmayla ilgili olarak bir proje hazırladıklarını kaydeden Günbeği şunları söyledi: "Projemizde üreticilerle aşırı sulamanın etkileri konusunda tek tek görüşmeler yapılacaktır. Bu projeyi, elde edilen verilerle ileride tamamen toprağın yok olabileceği endişesiyle öngördük. Amacımız sadece eleştirmek değil aynı zamanda kamuya yardımcı ve destek olmaktır. Değişimi istemek için değiştirmeye çalışmak esastır. Konuyla ilgili tüm resmi kuruluş ve ilgili yerlerle birlikte, onların da yardım ve destekleriyle hareket edilecektir. Tarım alanlarını tamamen kaybetmeden çalışmaya başlanmalıdır. TEMA olarak herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."

.
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 12:37:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?