30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Terzi sayısı 300'e düştü

Şanlıurfa'da bir zamanların en gözde mesleklerinden biri olan terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesi sonucu diğer el sanatlarında olduğu gibi yok olma tehlikesi yaşıyor. Bir zamanlar terzi ustalarıyla bilinen Şanlıurfa'da son yıllarda bu mesleği yapanların sayısı hızla azalıyor.

Geçmiş yıllarda bin civarında terzi ustası bulunan Şanlıurfa'da hazır giyimin büyümesiyle bu sektörde çalışan usta sayısı 326'ya düştü. 50 yıldan fazla Şanlıurfa'da terzilik yaptığı için ödüle layık görülen Halil Güler, özellikle erkek terzihanelerinin piyasadan tamamen çekilme aşamasında olduğunu belirterek, hazır giyim ve Çin'den Türkiye'ye ihraç edilen kumaşların terziliği öldüren sebeplerin başında yer aldığını belirtti.

Çin'den Türkiye'ye sokulan ucuz ve kalitesiz kumaşların, fason atölyelerde dikilerek, düşük fiyatla piyasaya sürülmesinin terziliği bitirdiğinden yakınan usta Halil Güler, "Bu, terzilerin yanı sıra kaliteli giyim mağazalarının da işinin kötü gitmesine neden oluyor. Kaliteli bir takım elbise aldığımızda bunun fiyatı 500 YTL ile bin YTL arasında değişiyor. Ancak Çin ve Uzak Asya menşeli kalitesiz ithal kumaşlar çok ucuz bir fiyatla satılıyor. Hükümetin bu konuda bir şeyler yapması gerek. Aksi takdirde şu anda ayakta durmaya çalışan terziler de kepenk kapatacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 12:38:29
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 10:36:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?