30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Türkiye'de bir ilk daha

Harran Üniversitesi (HÜ) Mühendislik Fakültesi ile NCM Dış Ticaret Sanayi ve Pazarlama Limited Şirketi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Dünyada sadece 6 fabrikada üretimi yapılan liman temizleme makinesi (dredger) Türkiye'de ilk defa denize uzak olan Şanlıurfa'da imal edildi.

HÜ Mühendislik Fakültesi ile NCM Dış Ticaret Sanayi ve Pazarlama Limited Şirketi tarafından imzalanan protokol gereği Makine Fabrikası'nda liman temizleme gemisi dredger üretildi.

2.5 ay içerisinde tamamlanan liman temizleme makinesiyle ilgili bugün Mühendislik Fakültesi Makine Fabrikası'nda basın toplantısı düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Erdiller, şirketle yaptıkları protokol gereği liman temizleme gemisini imal ettiklerini söyledi.

Makinenin Türkiye ve Şanlıurfa pazarından alınan parçalarla yapıldığını kaydeden Erdiller, bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Denizden çok uzak bir yer olan Şanlıurfa'da liman temizleme makinesi ürettiklerini belirten NCM Dış Ticaret Sanayi ve Pazarlama Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Çetinkaya, "Son zamanlarda dünyada yaşanan tsunami ve depremler sebebiyle limanlar normal seviyesinin üstüne çıktı. Normal bir limanda 20 metre derinliği olması gereken yerler 10-15 metrelere düştü. Buraların temizlenmesinde kullanılan dredgerler yani temizleme gemileri dünyada sadece 6 yerde üretiliyor. Buralarda siparişler için 2 yıllık süre veriyorlar. Biz HÜ Mühendislik Fakültesi'yle işbirliği yaparak bu makineyi 2.5 ayda tamamladık" dedi.

Çetinkaya, Hollanda, İtalya gibi ülkelerde 1.5 milyon Euro'ya satılan liman temizleme gemisini Şanlıurfa'dan 250 bin dolara sattıklarını ifade ederek, "Ortadoğu ülkelerine yakınlığı sebebiyle Şanlıurfa'da üretim yapmayı istedik. Yaptığımız ilk temizleme gemisini Bahreyn'e ihraç ettik. 30 adet gemi inşası konusunda da sipariş aldık. Ancak bu geminin suda yüzdürülmesinden sonra mukaveleleri imzalayacağız" diye konuştu.

Dredgerin ismini Türkçe karşılığı köpek balığı olan Shark koyduklarını belirten Çetinkaya, geminin tamamen kendilerinin ürünü olduğunu hiçbir yerden kopya almadıklarını kaydetti.
Şanlıurfa'da HÜ Mühendislik Fakültesi'ne ait Makine Fabrikası'nda 30 personelin çalışması sonucu 2.5 ayda üretilen dredgerin, elektronik ve hidrolik sistem kumandası bulunuyor.

Önünde bir kazıcısı bulunan dredger, kazıcıyı suyun içine daldırarak dipteki kum, çakıl ve gereksiz malzemeleri temizliyor. Bu atıkları pompanın vakumu yardımıyla 2.5 kilometre mesafeye kadar uzaklaştırıyor. 10 metre derinliğe kadar inebilen makine, saatte bin 500 metreküp malzemeyi atabiliyor.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 11:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?