7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Türkiye'nin ilk Kürtçe radyosu

Şanlıurfa'da yayın yapan Medya FM, Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan aldığı izinle, bugün ilk kez Kürtçe yayına başladı.

Medya FM Yönetim Kurulu Üyesi ve Yayın Sorumlusu Abdullah Yıldız, yayının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl RTÜK'e müracaat ettiklerini bildirdi.

Yapılan incelemenin ardından RTÜK'ün yalnızca Kırmançi lehçesinde yayın yapmalarına izin verdiğini, Arapça ve Zazaca yayın taleplerinin ise reddedildiğini aktaran Yıldız, geçtiğimiz günlerde yayınlarla ilgili taahhütname imzaladıklarını belirtti.

Daha sonra Kırmançi lehçesinde yayın yapabilmek için altyapı eksikliklerini giderdiklerini ifade eden Yıldız, imzalanan taahhütname çerçevesinde bugünden itibaren hafta içi her akşam 18.00-19.00 saatleri arasında 15 dakika haber, 15 dakika müzik ve 30 dakika geleneksel kültürün tanıtımı konusunda yayın yapmaya başladıklarını kaydetti.

Kürtçe bilen eleman sorunu yaşamadıklarını kaydeden Yıldız, “ilk yayınımızda dünya, Türkiye ve Şanlıurfa gündemini ilgilendiren 15 dakikalık haber sunduk. Daha sonra 15 dakikada Kürtçe çeşitli ezgi ve ilahi yayını yaptık. Ardından Şanlıurfa'nın tanıtımına yer verdik” dedi.

İlk kez Kürtçe yayın yapmaları nedeniyle, bazı eksikliklerinin olmuş olabileceğini dile getiren Yıldız, “ancak zamanla yayınlarımızın kalitesi daha da artacak. Yayınımızın ardından vatandaşlarımız, bizzat gelerek ya da telefonla arayarak tebriklerini iletti'' sözlerini kullandı.

Resmi yayın 2004'te başladı

Türkiye'de Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde anadilde yayın uygulamasına başlanmış, bu kapsamda 9 haziran 2004'te TRT ilk kez Kürtçe yayın yapmıştı.

Radyo-1 ve TRT-3'teki yayınlar pazartesi Boşnakça, salı Arapça, çarşamba Kirmanca, perşembe Çerkezce, cuma günleri de Zazaca yapılıyor.
.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2006 Perşembe 21:20:13
Güncelleme :23 Mart 2006 Perşembe 22:17:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?