30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Urfalıların vazgeçilmez içeceği

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'Meyan Kola' olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, yaz aylarında olduğu gibi ramazan ayında da Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği olma özelliğini sürdürüyor. Meyan şerbetçisi Mehmet Emin Zonturlu, Şanlıurfalıların yüzyıllardır ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen meyan şerbeti geleneğini bu yıl da sürdürdüğünü belirtti.

130 yıldır meyan şerbeti üretip satan Hamit Zonturlu ailesinin son kuşak temsilcisi Mehmet Emin Zonturlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'Meyan Kola' olarak bilinen ve yaz aylarında tüketimi artan meyan şerbetinin, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğini söyledi.

Zonturlu, Güneydoğu Anadolu'da yetişen meyan bitkisinin kökünden yapılan meyan şerbetinin, yaz aylarının yanı sıra ramazan ayında iftar sofralarının da vazgeçilmez içeceği olduğunu ifade ederek, "Meyan şerbeti, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerine de iyi gelir. Normalde bardağını 250 bin liraya satıyoruz. Meyan şerbetini ramazan ayında bardakla değil, poşetlere 1-2 YTL'lik doldurarak satıyoruz. Ramazan ayı dolayısıyla işlerimiz açıldı" dedi.

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2005 Pazartesi 12:08:17
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 05:46:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?