7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Yağ İhtiyacı Kanola'dan karşılanacak

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan "Kanola" bitkisinin üretimi yapan bir çiftçinin tarlasında, bitkinin tanıtımı yapıldı. Düzenlenen törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, uluslararası kargo havaalanının Ekim ayında bitirileceğini ancak ihraç edilecek ürünün olmadığını söyledi. 

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi Karaca Köyü Çiçektepe mezrasında 40 dönümlük arazide kanola ekimi yapan Bülent Yüksel isimli çiftçinin arazisinde düzenlenen demostrasyon toplantısına Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Suruç Kaymakamı Avni Oral ile bazı daire müdürleri ve çiftçiler katıldı. Suriye ile aralarında tel örgü olan mezrada düzenlenen törende bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "75 kilometre uzaklıkta Suriye sınırında köylü çiftçi ile beraberiz. Suruçlu çitçileri çok önemsiyoruz. Geçmişte GAP bölgesindeki çiftçilere örnek olduğu için buradaki çiftçilerimizi önemsiyoruz. Geçmişte pamuk üretimi ilk olarak bu bölgede başlamıştı. Bugün ülkemizin yağ ihtiyacını düşünerek burada bu toplantıyı yapıyoruz" diye konuştu. 

Müdür Altun, Türk tarımının çok ciddi bir arayış içinde olduğunu belirterek, "Türk tarımı, çok ciddi bir arayış içerisinde. Şanlıurfa, uyuyan bir dev diyoruz. Ancak rakamlara baktığımızda, çiftçinin cebine giren paraya baktığımızda hiçte tablonun böyle olmadığını görüyoruz. Şanlıurfalı çiftçiye Tarım Bakanlığı'nın bütçesinin çok ciddi bir bütçesini buraya veriyoruz. Son 3 yıl içerisinde Tarım Bakanlığı'nın çiftçiye verdiği bütçe ikiye katlanmış durumda. 3 yıl önce 2. 8 katrilyon verilirken bu gün 5.3 katrilyona çıkmış durumda ama, çiftçi hala durumundan memnun değil. Aslında çiftçinin problemi verilen destekler değil, elde edilen ürünün istenilen rakamlara gitmemesinden. Bu da Tarım Bakanlığı'nın çıkardığı yasa ile artık problem olmaktan kalkacak" ifadelerini kullandı. 

Ardından kürsüye gelen Vali Yusuf Yavaşcan, "Kanola ülkemizde yeni bir mahsul. Avrupa'da yıllardır bio-dizel olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde henüz çok iyi tanınmamaktadır. Belki bir çok kişi aranızda, bu bitkiyi ilk kez görmektedir. Türkiye'de bitki desenin çeşitlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır" dedi. Yavaşcan, yakın zamanda açılacak uluslararası kargo havaalanın bittiği taktirde ihraç edilecek ürünün bulunmadığının altını çizerek, "Uluslararası kargo havaalanı Ekim ayında bitecektir. Bu kargo havaalanı, Türkiye'nin en büyük kargo havaalanlarından birisidir. İhracat yapmak için bu havaalanı yapıldı. Bu havaalanından AB ülkelerine ve diğer ülkelere ihraç edeceğimiz bir ürünümüz maalesef yok. Bizim ürettiğimiz tek şey büyük ölçüde pamuk, kısmen buğday, tahıllar, kısmen de mercimek. Oysa biz, burada ihraç edecek ürünler yetiştirmek zorundayız. Bunu yapmadığımız takdirde GAP projesi amacına ulaşmış sayılamaz" diye konuştu. 

Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılan kanun ile ilgili olarak çiftçiye bilgi veren Vali Yavaşcan, "Yeni çıkan Tarım Kanunu ile arzulanan, insanlarımızın ne zaman, nerede, ne ekmesi gerektiği politikalarının belirlenmesi. Vatandaş, 'Bu ürün, bu yıl para etmeyecek, ben ekmezdim' demeyecek artık. İnsanlar yönlendirilecek. Buraya şu ürün ekilirse şu kadar para verilecek. Bu şekilde yapıldığı takdirde vatandaşları da rahata kavuşturacak bir kanun. Yıllarca gündemde toprak reformu vardı ancak, toprak reformunun Şanlıurfa'da her şeyi halletmediği göründü. Aslında Türkiye'de ihtiyaç olan tarım reformuydu. Bu Tarım Kanunu ile gerçekleşecek. Tarım reformu ile çiftçimiz en iyi şekilde ürün elde etmesi sağlanacak" ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmaların ardından Vali Yusuf Yavaşcan ve beraberindekiler, ekili alana giderek kanola bitkisi ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.
.
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2006 Cuma 10:14:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?