7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Yıldız Sarayı konuk evi oldu

Şanlıurfa'da bulunan Yıldız Sarayı, Urfa mimarisine uygun yapılan 4 yıllık bir restorasyonun ardından konuk evi olarak hizmete girdi.

350 yıl önce kesme taşla inşa edilmiş Şanlıurfa'nın en büyük konuk evi olan Yıldız Konukevi, Osmanlı döneminde Tayyar Mehmet Paşa Sarayı olarak biliniyordu. Urfa evlerinin tüm mimari özelliklerini taşıyan evde, 4 yıl önce başlayan restorasyon tamamlandı. Konuk evine dönüştürülen tarihi bina yerli ve yabancı konuklarını ağırlamaya başladı. Şanlıurfa'nın en büyük konuk evi olarak hizmete açılan tarihi binada 11 şark odası, 5 otel odası, 4 büyük salon, tarihi çarşı, Türk hamamı, teras katlarıyla yaklaşık bin 500 kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahip.

Şanlıurfa'ya özgü zengin mutfak kültürüyle, sıra geceleriyle hizmet vermeye başlayan tarihi konuk evini alan Mehmet Aladağ, bugünlere gelebilmek için 50 yıldır mücadele ettiğini söyledi.

Yoksul bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Mehmet Aldağ, "50 yıl önce henüz 10 yaşlarında iken kadayıfçı çıraklığı yapıyordum. Bir gün kış gününde bu evde oturan varlıklı aileye kadayıf siparişlerini getirdim. Kapıda beni karşılayan ev sahibinden bahşiş istedim. Adam hemen sinirlenerek o zaman tekme vurur gibi bana 30 kuruş bahşiş verdi. Ardından beni ustama şikayet etmişti. Ben de bu olayı içime sindiremeyerek çok üzülmüştüm içimden 'Allah'ın izniyle bir gün bende zengin olacağım ve bu evi satın alacağım' sözünü vermiştim kendime. Bunun üzerine Almanya'ya işçi olarak çalışmaya gittim. 35 yıl içerisinde hep bu evi düşünerek para biriktirdim. 2000 yılında bu evi satın alarak restore ettim. Bu yıl Şanlıurfa turizminin hizmetine kazandırdım. En büyük hayalim gerçek oldu" diye konuştu.

Öte yandan, Yıldız Konuk Evi'nin açılışı sebebiyle İşletme Müdürü İbrahim Baynaz, basın mensuplarına şark köşesinde bir yemek ziyafeti verdi. Yemek sonrasında basın mensuplarına tarihi konuk evini gezdiren Baynaz, yerli ve yabancı turizmin hizmetinde olacaklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 14:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yetkin IP: 88.231.199.xxx Tarih : 5.08.2010 16:59:08

 valla çok hoş bi yer benim abimde orda çalışıyor onu çok seviyorum ordaki herkese selamlar bu konuk evini herkese tavsiye ederim yemekleride çok güzeldir yani