8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yüksek oranda kolesterol içeriyor

Şanlıurfa'da vatandaşlar tarafından bolca tüketilen ciğer kebabının, kalp rahatsızlığının başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtildi.
Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Yılmaz, yıllarca kentle özdeşleşmiş olan ve yemek kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan ciğer kebabının yüksek oranda kolesterol içerdiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Remzi Yılmaz, vatandaşlarda alışkanlık haline gelmiş aşırı yağlı yemek kültürünün değişmemesi halinde sağlık alanında önemli problemler yaşanabileceğini söyledi. Vatandaşların en önemli öğün olan sabah kahvaltısında dahi ciğer kebabı yediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, son zamanlarda kendilerine kalp rahatsızlığı nedeniyle müracaat eden hasta sayısının giderek arttığını vurguladı.

Kentte Türkiye ortalamasının üzerinde kalp hastası olduğuna dikkat çeken ve önlem alınmaması halinde ani kalp krizleriyle karşı karşıya kalınabileceğini kaydeden ifade eden Yılmaz, "Bilindiği gibi bölgede aşırı ağır yağlı beslenme alışkanlığı, sigara kullanımının çok yüksek seviyede olması, kalp faktörünü kötü yönde etkiliyor. Urfa, kalp rahatsızlığında Türkiye ortalamasının üstünde. Bunun başlıca nedeni bölge halkının sakatat, yağlı yemek, hamur işlerine çok düşkün olmasıdır. Hastanemize çeşitli şikayetlerde ayakta veya kalp krizi geçirerek gelen hastalara yapmış olduğumuz tetkik ve tedavide, bunların kalp rahatsızlığına yakalanmış olduğunu tespit ediyoruz" diye konuştu.

Günde yaklaşık 2 ton ciğer tüketiminin olduğu kentte 2005 yılı itibariyle bin hastaya anjiyo uyguladıklarını ifade eden Yılmaz, "Kalp rahatsızlığı teşhisi konulmuş hastalar arasından 150 kişiye balon ve stend uygulanıp damar yolları açıldı. 30 kadar çocuğa da anjiyo yapıldı. Bunun nedeni olarak Urfa'yla özdeşlesen ciğer kebabını gösterebiliriz. Şanlıurfa'da vatandaşlar, sabah kahvaltı yerine ciğer yiyor. Gece yarılarına kadar ara vermeksizin bu ciğer kebabını tüketiyor. Kolesterol açısından çok zengin olan ciğer kebabı arasındaki yağların da tüketilmesi, değil hastayı normal bir insanı bile etkiler. Bu nedenle bu yiyeceği tüketirken ölçülü olarak tüketmek gerekiyor. Aksi takdirde kalp hastalığına riski artırıyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 10:39:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?