3
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

İHD, Diyarbakır mitinginin ertelenmesini kınadı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi, Diyarbakır'da düzenlenmesi düşünülen "Kürt Sorununa Demokratik Çözüm ve AB'ye Evet" mitinginin ertelenmesini, düzenlediği basın açıklamasıyla kınadı.

İHD Siirt İl Başkanı Vetha Aydın, mitingin Diyarbakır Valiliği tarafından ertelenmesiyle ilgili olarak, "Demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin, hukuk devletinin, demokratik toplumun ulaşılması gereken evrensel değerler olarak algılandığı bir süreçten geçiyoruz.

Türkiye, bu evrensel değerlere ulaşma noktasında Avrupa Birliği'ni kendisine bir yol olarak belirlemiştir. Bu ülkede yaşayan demokratik çevreler, destek amaçlı olarak Diyarbakır'da 'Kürt Sorununa Demokratik Çözüm ve AB'ye Evet' mitingini düzenlemek istemiştir. Biz de, Siirt'te bulunan sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler olarak mitinge destek vereceğimizi beyan etmiştik. Ancak, AB ile müzakerelerin başlamasından 1 gün önce Diyarbakır Valiliği tarafından yapılması planlanan miting yasaklanmıştır. Yapılması düşünülen miting, Kürt sorununun demokratik çözümü ve operasyonların sona erdirilmesi içindi. Bu mitingin iptal edilmesi, devletin Kürt sorununa bakış açısını göstermektedir.

Başbakanların, 'Kürt sorunu vardır ve demokratik zeminde çözülür. Avrupa Birliği'nin yolu Diyarbakır'dan geçer' söylemlerini kullandıkları Diyarbakır'da AB'nin desteklendiği bir mitingi yasaklamak, ne devlet ciddiyetiyle ne de demokratik hukuk devletiyle bağdaşmaktadır. Demokratik hukuk devletinin birincil özelliği, demokratik toplumun meydana getirilmiş olmasıdır. Bu da tüm kesimlerin görüş ve düşüncelerini demokratik olarak dile getirmesiyle olur. Bunun aracı da basın açıklamaları ve mitinglerdir. Bunların yasaklanması, demokrasinin özümsenmemesidir.

Biz Siirt Demokrasi Platformu birleşenleri olarak, destekleyip katılacağımızı beyan ettiğimiz bu mitingin yasaklanmasını demokrasiye vurulan bir darbe olarak görüyor ve kınıyoruz. Siirt Milletvekili ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da söylediklerinin arkasında durmaya çağırıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 10:55:20
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 15:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?