1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kalecik üzümünü tanıtmak için atağa geçti

Kalecik Belediye Başkanı Orhan Benli, Kalecik'in meşhur üzümünü dünyaya tanıtmak arzusu içinde olduklarını belirterek, "Kalecik, Ankara'nın, Türkiye'nin dünyaya açılan nostaljik penceresi olacak" dedi.
Kalecik Belediyesi tarafından organize edilen 2.Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali başladı. 2 gün sürecek olan festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Festivale, Devlet Bakanı Beşir Atalay, milletvekilleri, AK Parti Ankara İl Başkanı Nurettin Akman, akademisyenler, yüksek yargı organı temsilcileri, çevre ilçe ve belde belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü'nün konseriyle başlayan festivalde, Kalecik ve Kalecik karası üzümün tanıtımına yönelik akademisyenler ve uzmanlar bilgi verdi. Festivalin açılış konuşması yapan Kalecik Belediye Başkanı Orhan Benli, geçen yıl birincisi düzenlenen festivale 40 bini aşkın katılım sağlandığını, bu yıl ise katılımın 100 bini bulduğunu söyledi. 13 medeniyete beşiklik etmiş ilçenin 6 bin yıllık bir tarihi bulunduğuna işaret eden Benli, "Kalecik, tarihi ve kültürel bir ilçedir. İlçemizle gurur duyuyorum" dedi. Festivalin amacının, Kalecik karası üzümünü yurda ve dünyaya tanıtarak, ilçeye katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Benli, bu çerçevede, işsizliği önlemek ve istihdamı artırmak için bütün vatandaşları çiftçilere yönelttiklerini ve kendi ayakları üzerinde durmalarına destek olduklarını bildirdi. Benli, "Kalecik, Ankara'nın, Türkiye'nin dünyaya açılan nostaljik penceresi olacak" ifadesini kullandı. Devlet Bakanı Atalay da, hükümet olarak festivale destek verdiklerini belirterek, Kalecik'in bölgenin hareketli bir ilçesi olduğunu söyledi. Atalay, festival ile Kalecik üzümünün dünyaya tanıtıldığını kaydetti.

Festival, konuşmaların ardından, Kalecik Karası Üzüm ve Güzellik Yarışması ile devam etti. 15 ürün sahibinin mücadele ettiği 'Kalecik Karası Üzüm Yarışması'nı, Erdoğan Yılmazer adlı üretici kazandı. Yılmazer ödülünü, Devlet Bakanı Atalay'ın elinde aldı. Güzellik yarışması ise birçok Türk güzelin yanında, festivale katılan Sırbistan Karabağ, Romanya ve Bulgaristan güzelleriyle renklendi. Yarışmayı, düzgün fiziğiyle Sırbistanlı Anna kazanırken, 2.'liği yine aynı ülkeden Angelina, 3.'lüğü ise Aylin adlı Türk güzeli kazandı. Vatandaşlar, birinci olan Sırp güzele büyük ilgi gösterdiler. Festivale katılan Sırbistan Karabağ, Romanya ve Bulgaristan dans grupları da ülkelerine özgü halk danslarıyla organizasyona ayrı bir renk kattılar. Türk folklor ekibinin gösterisinin ardından sahne alan halk müziği sanatçıları Nurullah Akçayır ile Sevim Geçer de seslendirdikleri birbirinden güzel türkülerde müzik ziyafeti çektiler.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de çocukların hoşça vakit geçirmeleri için, festival alanına mini lunapark ve çocuk tiyatrosu kurdu. Kalecik'in yöresel yemekleri, üzümleri, şarapları ve diğer ürünlerinin yer aldığı standlar ise büyük ilgi topladı. Gün boyu devam eden gündüz etkinliklerinin ardından, akşam saatlerinde de ünlü sanatçılar konser verdi. On binlerce kişinin festival alanını doldurduğu konserde, ünlü sanatçılar Uğur Işılak, Hasan Yılmaz ve Lara sahne aldı. Konserin sunuculuğunu ise, podyumların ünlü ismi Tuğba Özay yaptı. Memleketinin Kırıkkale olduğunu belirten Lara, 'hemşehrilerim' dediği Kalecik'lilere pop tarzından çok Anadolu türküleri okudu. Birçok akrabasının da otobüslerle festivale geldiğini söyleyen Lara, bir ara sahneye minik kuzenini de çıkartarak, birlikte şarkı söylediler. Lara, yaptığı dans şovun yanında, Seda Sayan, Sezen Aksu ve Sibel Can taklitleriyle de vatandaşlardan büyük alkış aldı. Belediye Başkanı Benli, günün anısına Lara ve Tuğba Özay'a plaket verdi. Festivalin ilk günü, havai fişek ve 120 kişiden oluşan Anadolu Sultanları'nın gösterileriyle sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 12:13:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?