22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Köyler yeniden yapılandırılacak

Ankara'nın Bala ilçesinde 20 ve 27 Aralık'ta meydana gelen depremde, Afşar ve çevre köylerde ağır hasar gören evler, afet tehlikesinin olmadığı bir alanda yeniden inşa edilecek.

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, yeni evlerin altyapısı oluşturulacak bir alanda inşa edileceğini, bu alanların belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Meydana gelen depremlerin yıkıcı bir özelliğe sahip olmamasına rağmen, hasarların, konut ve hayvan barınaklarının yapımında depreme dayanıklı malzeme kullanılmamasından kaynaklandığını belirten Taymaz, "Afşar beldesi ile Yukarı Hacı Bekir, Yeni Yapan, Sofular, Çiğdemli, Sarıhöyük, Abazlı'nın da aralarında bulunduğu 30-40 dolayındaki köyde ağır hasar gören evleri her yerleşim biriminin etrafında seçeceğimiz yeni bir alanda inşa edeceğiz. Yeni evler altyapısı oluşturulmuş olarak inşa edileceği için depremden zarar gören yerleşim yerleri artık bu alanlarda gelişecek. Yeni evlerin yapılacağı alanlar için Hazine arazileri araştırılıyor" diye konuştu.

Bu çalışmaların Şubat'ta tamamlanıp, inşaatlara Mart'ta başlanmasının öngörüldüğünü belirten Taymaz, "Yapılması planlanan 500-600 konut TOKİ tarafından inşa edilecek. Teslim tarihinin de Ekim ayı olması planlandı" dedi.

Konutların bölgedeki yaşam biçimine uygun, tek katlı inşa edileceğini belirten Taymaz, tarım ve hayvancılıkla geçinen halka 600-700 metrekarelik araziler tahsis edileceğini bildirdi.

Taymaz, üst yapı bedelini devletin karşılayacağını, hak sahiplerinin ise sadece konut bedellerini, maliyet üzerinden ilk 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeyle ödeyeceklerini belirtti.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan 100 kişilik bir ekip tarafından yapılan çalışma sonunda bugüne kadar 834 konut, 63 hayvan barınağı ve 3 iş yerinde ağır, 5 betonarme konut da ise orta hasar tespit edildiğini kaydeden Taymaz, konut ve iş yerlerinde ağır hasar olanlara 300'er YTL kira yardımı yapılacağını söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 11:03:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?