1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Lösemili çocuklar için kent

Ankara Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), lösemili çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak Lösemili Çocuklar Kenti kuruyor.
LÖSEV, son 10 yılda bir milyondan fazla kişinin kanserden öldüğü ve ekonomik yükün her yıl 40 milyar dolara ulaştığı Türkiye'de, lösemili çocukları yaşama döndürmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 150 dönüm üzerinde bir alanda yapılması düşünülen Lösemili Çocuklar Kenti'nde sağlık birimleri, otel binası, okul ünitesi, toplantı, konferans, sinema ve tiyatro salonu, bilgi işlem, spor kompleksi, alış-veriş merkezi, beceri atölyeleri, hayvan çiftlikleri ve sosyal tesisler bulunuyor. LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, hiç bir çocuğun kanserden kaybedilmesini, parasızlıktan tedavisin yarıda bırakmasını istemediklerini belirterek, Lösemili Çocuklar Kenti'nin bu amaçlarına ulaşmasında çok önemli olduğunu kaydetti. Devletten tek kuruş maddi destek talep etmediklerini ifade eden Ezer, "Yalnızca bu projeye yakışır, şehir merkezinden ve diğer sağlık kuruluşlarından uzak olmayan 100-150 dönümlük bir arsa tahsis edilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Lösemili Çocuklar Hastanesi, Lösemili Çocuklar Okulu, 200'ü aşkın lösemili aliye yaşamsal yardım projeleri, annelere meslek edindirme kursları, doğal ürünler ve el sanatları atölyeleri açtıklarını hatırlatan Ezer, Lösemili Çocuklar Kenti'ni bir an önce hayata geçirmek istediklerini kaydetti. Ezer, şunları kaydetti:
"35 lösemili çocuk ve ailesiyle başlayan yolculuğumuzda, 40 yıllık işleri 6 yıl gibi kısa bir zamana sığdırdık. Türkiye'de ilkleri başarmanın gururunu hep birlikte yaşadık. Tüm dünyaya örnek olduk. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Duyarlı ve hayırsever vatandaşlarımızın desteği tamamen ücretsiz hizmet veren Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi kurduk. Hastanemizde kuruluşundan bu yana bini aşkın çocuğumuz tedavi gördü. Lösemili Çocuklar Okulu'nda 3 yıldır tedavileri nedeniyle eğitimlerini aksatan çocuklarımıza eğitim ve öğretim veriliyor. Ayrıca haftada 2 gün, okul öncesi çocuklarımız okulumuza devam ediyor. Lösemiyi yenen ve 18 yaşını geçen gençlerimize, vakıf bünyesinde iş imkanı sağlanıyor. Yeni teşhis konulan bütün lösemili çocuklarımıza 1000 YTL karşılıksız nakit sağlık kredisi veriliyor. Çocuklarının hastalıkları nedeniyle Ankara'ya zorunlu göç eden ailelere Avrupa Birliği ve İŞKUR çerçevesinde meslek edindirme kursları açılarak ailelerimiz meslek sahibi yapılıyor. Kurban Bayramı boyunca yapılan kurban bağışları, 12 aya yayılan et ve gıda yardımı olarak ailelere dağıtılıyor. Sayıları 200'ü aşan lösemili çocuk ve ailesine kömürden gıdaya, giyecekten çamaşır makinesine kadar her ay düzenli olarak yardım kolileri gönderiliyor. 850 çocuğumuz her ay düzenli olarak verilen 100-150 YTL sağlık eğitim burslarımızdan faydalanmıştır. Doğu ve Güneydoğudaki illerimizde hematoloji bölümlerinin oluşturulması ve desteklenmesi konusunda yardımlar sürmektedir."
Öte yandan, LÖSEV'in girişimiyle 2-8 Kasım tarihleri Lösemi Hastalığı Haftası ilan edildi. Milli Eğitim Bakanlığı ise konuyu Milli Eğitim Müfredatı'na aldı.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 16:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?