4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Para koleksiyonunu satışa çıkardı

Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin 3. kuşak temsilcisi Mehmet Tezçakın, elinde bulunan dünyadaki en kapsamlı Osmanlı kağıt paraları koleksiyonunu satışa çıkardı.

6 milyon dolar değer biçilen koleksiyonun Türkiye'de kalmasını isteyen Tezçakın, koleksiyonu 3 milyon dolara vermeye hazır olduğunu söyledi. Yaklaşık 20 yıldan beri Osmanlı kağıt paralarını topladığını belirten Tezçakın, değişik ülkelerde bulunan ve dünyada başka eşi bulunmayan Osmanlı kağıt paralarını Sultanahmet Köftecisi'nin yeni bir şubesini açmak için satışa çıkardığını ifade etti. Bugüne kadar 7 bin 500 adet Osmanlı parası topladığını anlatan Tezçakın, en önemli paraların bulunduğu 300 parçalık koleksiyonuna yurt dışında 6 milyon dolar değer biçildiğini kaydetti.

Koleksiyonun toplanması için çok emek verdiğini ve bu nedenle parçalanmasını istemediğini dile getiren Tezçakın, koleksiyonun Türkiye'de kalmasını ve bir müzede teşhir edilmesini çok arzu ettiğini ifade etti. Koleksiyona birkaç bankanın talip olduğunu ancak net bir sonuç alamadığını belirten Tezçakın, "Yıllardır büyük emek vererek bir araya getirdiğim koleksiyonun parçalanması, yurt dışına çıkması beni çok üzer" dedi. Tezçakın'ın, koleksiyonunda 1840 yılında tedavüle sunulan Osmanlı'nın ilk kağıt parası, 1870 yılına ait Osmanlı'nın ilk sahte banknotu ve Osmanlıca, Fransızca, Rumca, Ermenice dillerinin birlikte kullanıldığı paralar dikkat çekiyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 16:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?