30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Böbrek hastaları çoğalıyor

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, Türkiye'de diyalize muhtaç yaklaşık 30 bin böbrek hastasının bulunduğunu, buna her yıl 5 bin kişinin daha eklendiğini söyledi.

Dr. Çetinkara, develiye bir diyaliz merkezi açılmasının gündemde olduğunu da kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Çetinkara, akut ve kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların hayatlarını devam ettirmek için tıbbi durumlarda diyaliz yöntemlerini uygulayacak merkezlerin açılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 30 bin böbrek hastasının bulunduğunu ifade eden Dr. Çetinkara, buna her yıl yaklaşık 5 bin kişinin daha eklendiğini söyledi. Dr. Çetinkara, "Sağlıklı bir insanda böbrekler, biriken su ve metabolizma sonucu oluşan atık maddeleri, idrar yoluyla vücuttan atmaktadır. Protein metabolizmasının son ürünleri, asit-baz dengesi sağlanarak böbrekler vasıtasıyla atılır. Ancak, bazen böbrekler bazı nedenlerden dolayı görevlerini yerine getiremez. İşte hemodiyaliz de, böbreklerin sağlıklı biçimde çalışmayan hastalarda yapılan tedavi şeklini içeriyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan Dr. Kadir Çetinkara, il olmaya aday Develi İlçesi'nde çok fazla diyaliz hastası bulunduğu için buraya bir diyaliz merkezi açılmasının planlandığını dile getirdi. Dr. Çetinkara, "Bu konuyla ilgili çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından sürdürülüyor. Her şeyin olumlu neticelenmesi sonucunda Develi, diyaliz merkezine kavuşacak. Hastalar da ilçede tedavilerini rahatlıkla sürdürebilecek" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 14:17:28
Güncelleme :20 Ocak 2006 Cuma 17:31:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?