30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Ermenilerin geleneksel ayini

Tarihi Aziz Krikor Kilisesi'nde geleneksel Ermeni ayini yapıldı. Ayinde konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob 2. Mutafyan, dinin siyaset için kullanıldığını söyledi.

Kayseri'de bulunan Aziz Krikor Kilisesi'nde konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob 2. Mutafyan, "Mezhepler arasında olsun bazı dinler arasında olsun şiddet günümüzde varlığını sürdürüyor. Din siyaset için kullanılıyor" dedi. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob 2. Mutafyan, Kayseri'de tarihi Aziz Krikor Kilisesi'nde geleneksel Ermeni ayinine katıldı. Dünyadaki tüm kiliselerin kurucusu olarak bilinen Ermeniler'in, 4. yüzyıl patriği Aziz Krikor'u anmak için her yıl yapılan geleneksel ayini yöneten Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob 2. Mutafyan, ayin sonrası açıklamalarda bulundu.

Patrik 2. Mutafyan, Aziz Krikor'un dünyadaki tüm kiliselerin kurucusu olduğunu ve kendileri açısından öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek, "Bildiğiniz gibi yılda bir kere kiliseyi ziyaret ediyoruz. Dünyadaki tüm kiliselerin kurucusu Aziz Krikor Kayseri'de yaşamış ve burada okumuştu. Evlendi, iki çocuk sahibi oldu ve Kayseri'de 4. yüzyılda Ermeniler'in patriği oldu. Anlattığımız bu olay 301 yılında olmuştu. Yılda bir kere, bu ananeyi ziyaret geliyoruz. İstanbul'dan, Adana'dan, Sivas'tan, Malatya'dan, Yozgat'tan, Hatay'dan gelenler var. Geliyoruz ve bu ayini geçekleştiriyoruz. Hem bu azizi anıyoruz, hem de Türkiye'deki tüm Ermeniler, cemaatimiz, yurdumuz, ülkemiz ve dünyada barış için dua ediyoruz. Kayseri'nin bizim için önemi ise kilisenin burada başlamış olması. Dünyada Ermeni Kilisesi'nin başlangıç yeri Kayseri. Buradan her yere ışık saçıldı. Işığı yanık tutmak lazım" dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kiliselerde başlattığı onarımın çok güzel bir olay olduğunu kaydeden Türkiye Ermeni Patriği 2. Mutafyan, "Bu uygulama Cumhuriyet tarihinde ilk defa yapılıyor. Şimdi azınlıklar sadece kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışsa da, devletin bir birimi onlara yardımcı oluyor. İbadethaneleri onarmak güzel bir gelişme" diye konuştu.

Türkiye Ermeni Patriği 2. Mutafyan, dinin adının siyaset için kullanıldığını da kaydederek, "Irak'ta bir savaş var ve savaş herkesi rahatsız ediyor. Daha önce hem Diyanet işleri başkanı, hem de Rum ve Ermeni patrikleri olarak bizler birçok kez bu konuda konuştuk ve dedik ki, 'şiddet dinin özüne aykırı'. Ancak bu mezhepler arasında olsun, din adına olsun din siyaset için kullanılıyor. Biran önce savaşın bitmesi için dua ediyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin değişik illerinden 150 Ermeni'nin katıldığı ayin, yapılan duaların ardından sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2006 Cuma 16:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?