30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Kamışlar döviz basıyor

Kayseri Sultan Sazlığı'ndan toplanan kamışlar işlendikten sonra, Avrupa'da 3 ülkeye ihraç ediliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD'deki müstakil evlerin çatı dekorasyonunda kullanılan kamışlardan ülkeye de döviz girdisi sağlanıyor.

Sultan Sazlığı'ndan toplanan kamışları Kayseri'den yurt dışına ihraç eden 3 firmadan biri olan Metro Kamış ve Hasır San. yetkilisi İbrahim Yücel, yılda 100-150 konteynır, Hollanda, Almanya ve İngiltere'ye kamış ihraç ettiklerini, bu ihracattan ülkeye döviz girdisi sağlandıklarını söyledi. Yücel, "Kayseri'deki kamış üretimi, Konya, Samsun, Afyon, Denizli ve Iğdır illerinden daha fazla. Sindelhöyük, Yeşilova ve Ovaçiftlik köylerinde her yıl 500 kişi kamış toplama işinde çalışıyor. Ekmek parasını hasat döneminde kamış toplayarak kazanıyor. Biz de köylülerden satın aldığımız kamışları işleyerek yurt dışına gönderiyoruz. Fakat Sultan Sazlığı'nda son yıllarda yaşanan kuraklık işlerimizi oldukça azalttı. Eskiden 500-600 konteynır kamış ihraç ederdik. Bugün ise ancak 100-150 konteynır kamış ihraç edebiliyoruz" dedi.

İhraç ettikleri kamışların Almanya, Hollanda ve İngiltere'deki firmalar tarafından ABD'ye de gönderildiği kaydeden Fahrettin Yücel, "Ülkemizde sadece halı, yastık, minder, sepet ve çeşitli süs eşyalarında kullanılan kamışlar, Avrupa ülkeleri ve ABD'de müstakil evlerin çatılarında dekorasyon malzemesi olarak kullanılıyor. Bu yüzden kamış için oldukça iyi bir pazar var. Elimizde ürün kalmıyor, gönderdiğimizden daha çok talep var. Sultan Sazlığı'ndaki kuraklığın önüne geçilir, biran önce gerekli suya kavuşturulursa, daha çok saz kamışı üretimi yapılmış olunacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 12:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?