30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Kayseri Venedik gibi olacak

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İtalya'nın turistik kenti Venedik'te olduğu gibi Kayseri ortasından Kızılırmak'ı geçirmek için proje hazırlığına başladı. Yaklaşık 30 milyon dolar tutarındaki proje uygulanırsa 2009 yılında Kayseri Venedik'e dönecek.

Eski Demokrat Parti Milletvekili Ali Rıza Kılıçkale'nin esprilere konu olan 'Kayseri'ye deniz isterim' talebi gerçeğe dönüşüyor. Kayserililer, Türkiye'nin en uzun nehri olma özelliğini taşıyan ve Sivas Kızıldağ'dan doğup Kayseri'nin de içinde bulunduğu 8 şehirden geçerek Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ın yönünü değiştirmeye hazırlanıyor. Kayseri'ye 20 kilometre mesafedeki Yamula Barajı'na akan nehir için Kayseri Büyükşehir Belediyesi bir proje hazırladı.

2005 yılını değerlendirmek için bir toplantı düzenleyen Mehmet Özhaseki, projeye ilişkin bilgiler verdi. Projenin şu an için çok uçuk görüldüğünü söyleyen Mehmet Özhaseki, "Önce halkımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacağız. Genel belediye hizmetlerini yapacağız. Ardından da marjinal hizmetlere yöneleceğiz. Kızılırmak projesi de bize göre uzun vadede düşünülen bir proje. Genel hizmetleri bitirdikten sonra bu projeye de bakacağız." dedi.

Yaklaşık 30 milyon dolar tutarındaki proje gerçekleşirse barajdan çıkan suyun yönü kazılacak bir kanalla değiştirilecek. Şehir içinden geçen demiryolu hattının çevre yolu civarına alınması için bu yıl içinde uygulanmaya başlayacak proje ile de ırmağın Kayseri içinden geçeceği yer de bulunmuş oldu. Demiryolu hattının şehir dışına alınmasıyla boşalacak olan tren yolu Kızılırmak'ın yeni deltası olacak. Kayseri'nin kuzeyindeki Ebiç beldesinde yönü değiştirilecek olan Kızılırmak, mevcut demiryolu raylarının bulunduğu alandan geçerek yeniden eski güzergahına dönecek.

Projenin birçok kişiye hayal gibi geldiğini ancak bunu yapmakta kararlı olduğunu dile getiren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şunları söyledi: 'Dünyanın dört bir tarafını gezdim. Çoğu ülkelerde, nehirler şehir merkezlerinden geçiyor ve güzel bir hava veriyor. Kızılırmak'ın Kayseri'den geçip geçmeyeceği, suyunun yeterli olup olmayacağı konusunda DSİ'ye proje yaptırdım, olumlu geldi. Kızılırmak suyu ile şu anda Yamula Barajı doluyor. Kızılırmak'ın çevresini de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kayık ve sandallarla alışveriş yapılabilecek hale getireceğiz. Yat turu yaptıracağız. Size hayal gibi gelebilir ama bu olacak. Kayseri 'ilk'leri sever, bu da bir ilk olacak. İnsanlar Kızılırmak ile 15 kilometre yat turu yapacak. İki yıl sonra başlayacağımız çalışmaların, 30 milyon dolara mal olacağını hesaplıyoruz." şeklinde konuştu.


.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 17:55:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?