4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Salgın hayvan hastalıklarına dikkat

Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, Kurban Bayramı'nın yaklaştığını hatırlatarak, salgın hayvan hastalıklarına karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Tarım İl Müdürü Adnan Akay, Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye'de hayvan hareketlerinin çoğaldığını ve beraberinde salgın hayvan hastalıklarında artış olduğunu kaydetti. Akay, salgın hastalıklara karşı hayvanların davranış bozukluklarının önlenmesinin önemli olacağını söyledi. Akay, vatandaşların dini görevlerini yerine getirirken, salgın hastalıkların yayılmasını, çevre ve sağlıklı et tüketmeleri için birtakım tedbirler almaları gerektiğini dile getirdi.

Tarım İl Müdürü Akay, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: "Sevk edilecek hayvanlara ait belediyelik yerlerden belediye menşei, büyükşehre bağlı olmayan köylerden muhtar menşei şartnamesi almaları gerekir. İl dışına sevk edilecek hayvanlara ait menşei şartnamelerinin büyükşehir belediyesi dışındaki belediyeler ve muhtarlıklardan alınması durumunda ilgili defterdarlık ya da mal müdürlüklerinden damga vergi makbuzu almalıdırlar. Kayseri dışı il ve ilçelere sevk edilecek hayvanların şap aşısıyla aşı olup olmadığına bakılacağından bu hayvanların en az 15 gün, en çok 4 ay öncesinden şap aşısı yapılmış olması gerekli. Aksi takdirde bu hayvanlara il ve ilçe müdürlüklerince veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Kayıt altına alınmış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan sığır ve mandaların sevkine hiçbir suretle izin verilmeyecektir. Yine sevk raporlarının ilgili kısımlarının yetkililerce doldurularak imzalanmış olması ve hayvanların kulak küpelerini ihtiva etmesi zorunludur. İl içi menşei şartnamesi, ilçe veya iller arası veteriner sağlık raporu olmadan hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu, 4648 sayılı kanunla değişik 47. maddesine göre bin 500 YTL ile 3 bin 750 YTL'ye kadar idari para cezası verilecek, araç ise 3 ay süreyle trafikten men edilecektir."

.
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2005 Salı 16:35:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?