30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Velilere "öğrenci kalp sağlığı konferansı"

Kayseri'de öğrenci velilerine, okullarda son zamanlarda ölümlü kalp krizi vakalarının artması dolayısıyla "Öğrenci Kalp Sağlığı" konulu bir konferans verildi.

Konferans; Arif Molu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Aile Birliği tarafından, Özel Maya Göz Merkezi'nin katkılarıyla, İl Özel İdare Müdürlüğü Konferans Salonu'nda verildi.

Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sivritaş, Özel Maya Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Sait Nafiz Mutlu, doktorlar, Arif Molu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri ve öğrenci velilerinin katıldığı konferansta; Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Yılmaz, kroner kalp hastalıklarında risk faktörleri ve korunma yöntemleri ile kalp krizi hakkında bilgi verdi. Son zamanlarda Kayseri'de okullarda kalp krizi sonucu meydana gelen ölümlerin ardından ailelerin mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Muzaffer Yılmaz, kroner kalp hastalıklarının dünyadaki ölümlerin en önemli nedenlerinden birisi olduğunu kaydetti. Meydana gelen ölümlerin yarısından fazlasının kalp krizi hastalıklarından kaynaklandığını bildiren Dr. Yılmaz, "Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yarısından çoğu kalp krizine bağlı ölümlerdir. Kroner kalp hastalıklarına bağlı ölümler genelde genç ve orta yaşlarda ortaya çıkmakta ve kişiyi en verimli yaşında yakalamaktadır. Kroner kalp hastalıklarının en önemli nedeni olan Ateroskleroz, uzun süreli bir oluşumdur" dedi.

Kroner kalp hastalıklarını hızlandıran faktörlerin başında kolesterol seviyesinin yüksekliğinin geldiğini hatırlatan Dr. Yılmaz, diğer faktörleri; hipertansiyon, şeker, aile geçmişi, sigara, yaş, cinsiyet, obezite, menopoz, fiziksel aktivite ve alkol olarak sıraladı. Bu risk faktörlerinin durumuna göre kalp krizinin oluştuğunu kaydeden Yılmaz, "Kalp krizi, kalbi besleyen damarlardan bir veya birden fazlasının aniden tıkanması sonucu ortaya çıkan, şiddetli göğüs ağrısıyla seyreden, çoğu zaman ölümcül olan bir hastalıktır. Kalp krizinde oluşan ağrı çok şiddetlidir. Ağrı, kollara ve sırta vurur, çeneye doğru yayılır. O anda hasta ölümü hisseder. Göğsünde büyük bir baskı vardır. Nefesi daralır. Bu tip hastaların en kısa zamanda hastaneye nakli gerekir" diye konuştu.

Öğrenci velilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sivritaş, 'katkılarından dolayı' Özel Maya Göz Merkezi Başhekimi Dr. Sait Nafiz Mutlu'ya bir plaket takdim etti. Arif Molu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Aydoğan da, kalp sağlığı konferansını veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Yılmaz'a plaket verdi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 14:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?