22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

MKE fabrikalarında toplu sözleşme çıkmazı

Makina Kimya Endüstri Kurumu (MKE) fabrikalarında sendikaların mücadelesi çalışan işçiyi olumsuz yönde etkiliyor. Çelik-San'da 304, Hurda-San'da 103, Pirinç-San'da 262, Silah-San'da 472, Mühimmat-San'da 1.034, Bölge Müdürlüğü'nde 103 olmak üzere toplam 2.194 kişi 12 aydır yapılan toplu sözleşme farklarını alamadığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çelik-İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Yusuf Kenan Torun, bir yıldır yapılan toplu iş sözleşmesi sürüncemede kaldığını, yasal kanuni hakların bloke edildiğini, işçiye toplu iş sözleşmesinden doğan yasal hakları ödenmediğini belirterek, "Bugün 2 bin 194 üyemizin her birinin hak edinmiş iş verenden ortala 1.5 milyar alacağı var. Tabii ki bu işçinin ekonomik açıdan mağduriyetine neden teşkil etmiştir.

 MKE işçisi bazı kesimlerin gözünde büyüttüğü gibi ekonomik açıdan sanıldığı kadar rahat değildir. Bu bir yıllık süreç içinde iş yerleri baş temsilciliklerimiz kapatılarak işçi ile işveren arasındaki köprüyü kesmeye çalıştılar. Bizim ne dünde ne de bugünde kimse ile bir alıp vereceğimiz veya amiyane tabirle bir husumetimiz yok.

Biz yasal bir sendika olarak Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale'de de MKE işçilerine hem ekonomik açıdan hem de sosyal açıdan asli görevimiz olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için mesaiyim izi harcıyoruz. Kimse bizi yanlış mecralara sürükleme sevdası içine girmesin. Biz taşıdığımız mevkiinin ve MKE işçisinin sorun ve sorunlarını bilincini taşıyoruz. Bizim safsata ile ayak oyunları ile geçirecek ne zamanımız var nede kişiliğimiz var" dedi.

MKE işçisinin mağdur edildiğini söyleyen Torun, "Bugün Avrupa'da Harp-İş diye bir iş kolu yok. Dolayısı ile Harp-İş Sendikası'nın MKE'de yetki mücadelesine girmesi akla uygun ve mantıklı bir olay değildir. Zaten Harp-İş Sendikası Türkiye'de işlevini yitirmiş ve hemen hemen hiçbir işyerinde de bildiğimiz kadar yetkisi olan bir sendika değildir. Zaten bu sendika ekonomik açıdan da iflasın eşinde olan bir sendikadır.

Türk-İş Konfederasyonu sırf bizim önümüzü kesmek için böyle senaryoyu gündeme getirdi. Konu yüce Türk adaletine intikal etti. Yapılan mahkeme sonunda MKE işyerlerinde yetkinin Çelik-İş Sendikası'nda olduğu kararı verildi. Kararı Harp-İş bir üst mahkemeye taşıdı. Bizim inancımız bir üst mahkemenin de lehimize karar vereceğidir. Zira biz Çelik-İş olarak dün olduğu gibi bugünde Türk adaletine olan inancımız sonsuzdur. Çelik- İş camiası olarak sabır, tesanütle yargının son ve kesin kararını bekliyoruz" diye konuştu.

Çelik-İş Sendikası'nın MKE işçisinin hakkını aramaya her şartlarda devam edeceğini sözlerine ekleyen Torun, işçiye yargı sürecini beklemelerini tavsiye etti.

.
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 01:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ YALDIZ IP: 81.213.232.xxx Tarih : 21.12.2005 19:42:55
SAYIN MKE CALIŞANLARI SİZİN ALDIĞINIZ SİZE YETMIYORMU O ZAMAN ÇIKIN DİLENIN YADA MKE KURUMUNDAN ÇIKIN SİZE KIM İŞ VERECEK AKILLI OLUN İŞİNİZE SAHIP ÇIKIN VE ONUN BUNUN VERGİSİ İLE ALDIĞINIZ MAAŞI HAK EDİN BU ÇARK BÖYLE GİTMEZ ALDIĞINIZ PARAYI HAK EDIN EDİYORSANIZ HELAL OLSUN AMA YÜZDE SEKSENINIZ HAK ETMIYOR SENDIKALAR SİZ KIMIN HAKKINI SAVUNUYONUZ ÇIKIN BİRDE DIŞARDAKI VATANDAŞIN HALİNE BAKIN