22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

TEKEL Kapatılıyor

Yıl sonuna kadar özelleştirilmesi hedeflenen Tekel'in küçültülmesi için düğmeye basıldı.

Tekel'in daha kolay özelleştirilmesi için 81 başmüdürlüğün 42'sinin kapatılacağı belirtildi.
Bu yıl sonuna kadar özelleştirilmesi hedeflenen Tekel'in küçültülmesi için düğmeye basıldı. Tekel'e ait 81 başmüdürlüğün 42'sinin kapatılmasına karar verildi. Tekel'in 42 ilde uygulamayı düşündüğü kararının hayata geçmesiyle 610 personel işsiz kalacak. Kapatılacak olan başmüdürlükler arasında yer alan Kırıkkale'de ise yaklaşık 30 kişinin işsiz kalacağı ve Kırıkkale'nin Ankara'ya bağlanacağı öğrenildi. Tekel Yönetim Kurulu tarafından alınan kararın uygulanması için Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylanması gerekiyor. Bununla ilgili ÖYK kararı da imzaya açıldı. Kararı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Ali Coşkun ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imzalayacak.

Kamuoyunda tepki yaratmasından kaygı duyduğu için kararı gizli tutan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tartışmaya zaman bırakmadan uygulamaya geçmeyi planlıyor.
Başmüdürlüklerin kapatılması, 81 ilde başmüdürlüğü, bunlara bağlı 911 sabit ve gezici toptan satıcısıyla 180 bin civarında perakende bayisi bulunan Tekel'in küçültülme kararının ilk adımı olacak. Tekel Sigara Pazarlama ve Dağıtım bünyesindeki 42 başmüdürlüğün kapatılmasının ardından, halen İstanbul, Tokat, Ballıca, Adana, Malatya ve Bitlis olmak üzere toplam 6 adet olan sigara fabrikasının sayısı azaltılacak. Bu kapsamda üretimi durdurulan Adana Sigara Fabrikası tamamen ortadan kalkacak. Ardından da diğer fabrikaların kapatılması konusu teker teker ele alınacak. Tekel Başmüdürlükleri'nin kapatılacağı 42 il şöyle:

Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Iğdır, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Şanlıurfa, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 10:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?