4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Ceviz ağaçları kurudu

Kırşehir'in Kaman İlçesi'nde aşırı soğuklar nedeniyle tüm ceviz ağaçlarının kuruduğu bildirildi. 

Ceviziyle ünlü Kaman İlçesi'nde, kış mevsiminin aşırı soğuk geçmesi ve ceviz üreticilerinin soğuğa karşı önlem almamaları sonucu ilçe genelindeki tüm ceviz bahçeleri zarar gördü. Soğuk hava sebebiyle ilçe genelinde yaklaşık 500 bin YTL zararın ortaya çıktığı bildirildi. 
Konuyla ilgili bilgiler veren Kaman Belediye Başkanı Turgut Arslan, halkın geçim kaynağının yok olduğunu ifade etti. Başkan Arslan, "Kaman'da her yıl yaklaşık 500 milyar liralık ceviz üretimi oluyordu ve bu yıl aşırı soğuklar sebebiyle tüm ceviz bahçeleri kurudu. Dolayısıyla halkın geçim kaynağı durumundaki cevizlerde yok oldu. Yaklaşık 500 milyar liralık zarar meydana geldi ve zararın telafisi mümkün değil. İşin kötü tarafı ceviz ağaçları çift daldan oluşuyor ve bu dallardan bir tanesi bu yıl diğeri gelecek yıl ürün veriyor. 

Soğuk hava sebebiyle her iki dalda kurudu ve hem bu yıl hem de gelecek yıl ceviz üretimi beklenmiyor. Halkımız boynu bükük kaldı ve devletimizin bize el uzatmasını istiyoruz. Kaman'da ilk defa tarihinde böyle bir doğal afet yaşandı ve kıpırdayamayacak hale geldik" dedi.
Alternatif ürün arayışı içerisine girdiklerini de kaydeden Başkan Arslan, "Ceviz ağaçlarının zarar görmesiyle birlikte vatandaşlarımız alternatif ürün arayışına girdi. Şu an itibariyle seracılık ve sebzecilik yapılmaya başlandı. Ama halkımızın geçim kaynağını bu çalışmalar ne kadar oluşturur bilemiyoruz. Devletimizin tarım il ve ilçe müdürlükleriyle yapılacak tespitler neticesinde mağdur olan üreticileri tespit edip, kendilerine destek vermelerini arzu ediyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2006 Pazartesi 10:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?