4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kırşehir'de güneş tutulması

Kırşehir'de binlerce kişi, Güneş tutulmasını Cacabey Gök Bilim Medresesi önünde izlendi.
Güneş tutulmasının en iyi izlendiği iller arasında yer alan Kırşehir'de, valilik ve belediye tarafından ortaklaşa yapılan bir organizasyonla biraraya gelen binlerce yerli ve yabancı turist, güneş tutulmasını Cacabey Cami ve Gök Bilim Medresesi önünde izledi.

Yaklaşık 4 dakika süren güneş tutulması sonrasında binlerce turistin 1272 yılında yaptırılan ve kenarlarında güzel motifler bulunan Cacabey Medresesi'ne olan ilginin artmasına sebep oldu. Saat 14.05'te başlayan güneş tutulması öncesi Cacabey Meydanı'nda davulzurna eşliğinde halk oyunlarısergilenirken, güneş tutulması sırasında yapılan davul gösterisi renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu.

Güneş tutulmasını izleyen turistler arasında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Siyasi İşler Bölümü Başkanı Linda A. Fenton, ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Danışmanı N. Jale Ersoy ile ABD Büyükelçiliği Ekonomik İşler Bölümü Başkanı Katie Stana da bulundu. ABD Büyükelçilik yetkilileri, güneş tutulmasını izlemek için Kırşehir'e geldiklerini ve muhteşem bir görüntüyle karşılaştıklarını belirtti.

Güneş tutulmasıyla ilgili bir açıklama yapan Vali M. Lütfullah Bilgin, güneş tutulmasının Selçuklu döneminde gök bilim medresesi olarak kurulan ve uzay bilimlerini araştırmak için çalışma başlatılan dönemin üniversitesi Cacabey Gök Bilim Medresesi önünde izlenmesinin ayrı bir zevki olduğunu belirtti. Bilgin, "Kırşehir birçok tarih ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir il. Cacabey Camii ve Gök Bilim Medresesi de bu tarihi yapıtlardan birisi ki, 1272 yılında uzay bilimlerini incelemek amacıyla atalarımız tarafından kurulmuş bir üniversite. Böylesine önemli bir mekan karşısında güneş tutulmasını izlemek kadar güzel bir duygu yok. Kırşehir önemini güneş tutulmasıyla bir kez daha ortaya koydu ve böylesine tarih ve medeniyet kokan bir ilde olmaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyuz" dedi.

Diğer yandan, güneş tutulmasına ilişkin bir açıklama yapan Belediye Başkanı Halim Çakır, tarihi bir olaya şahitlik yapmanın önemini kaydetti. Başkan Çakır, "Kırşehir ilim, kültür ve tarih şehri. Atalarımızın 1272 yılında uzay bilimlerinin araştırmak için yaptığı Cacabey Medresesi önünde güneş tutulmasını izlemek inanılmaz bir duygu. Kırşehir'in ve atalarımızın kıymetini bugün daha iyi anlıyoruz. İnşallah Kırşehir, daha önce olduğu gibi bugün ve yarın da birçok tarihi olaya ev sahipliği yapacak ve dünya coğrafyasındaki yerinin önemini bir kez daha tüm insanlığa gösterecek" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 dakika süren güneş tutulması öncesinde, ticaret ve sanayi odası tarafından bin adet güneş gözlüğü ücretsiz dağıtılırken, güneş tutulması ile birlikte Kırşehir'e kısa süreli bir karanlık çöktü ve şehir, sokak lambaları sayesinde aydınlatıldı.

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 22:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aydın duruca IP: 194.27.149.xxx Tarih : 3.04.2006 17:45:17
Kırşehir Belediye Başkanımız Sayın Halim Çakır sağolsun çok güzel bir organizayon yapmış, hem eğlendik hem de böyle ender gözlemlenebilecek bir tabiat olayına şahit olduk.