4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu, kayıt dışı ekonominin tüm ekonominin yarısına ulaştığı bir ülkede vergi adaletinin sağlanamayacağını söyledi.


Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından vergi rekortmenlerine yönelik plaket törenine katılmak üzere Kırşehir'e gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ilk olarak Vali Lütfullah Bilgin'i ve Belediye Başkanı Halim Çakır'ı makamlarında ziyaret etti. Ardından Terme Otel'de düzenlenen vergi rekortmenlerine plaket verilmesi törenine geçildi. Törende Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu, Belediye Başkanı Halim Çakır ve Vali Lütfullah Bilgin birer konuşma yaparak, Kırşehir'de yaşanan ekonomik gelişmeler hakkında bilgiler aktardı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, hükümetin vergi adaleti sağlama noktasında yetersiz kaldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde halen vergi adaleti tesis edilmiş değil. Devlet, vergiyi ancak, alabildiğinden alıyor. Son 10 senede gelir vergisi mükellefi sayısı 1 milyon 800 binde kalırken, aynı dönemde basit usuldeki vergi mükellefi sayısı da 910 binden 820 bine gerilemiştir. Peki Türkiye nüfusu son 10 yılda azalmış mıdır ki mükellef sayısı düşmüştür. Esasen, kayıt dışı ekonominin tüm ekonominin yarısına ulaştığı bir ülkede vergi adaletinin sağlanabilmesi de mümkün değildir. Daha da fenası, bu durum yıllardır böyle sürüp gitmeye devam ediyor. Ama nedense hiçbir hükümet bu yönde bir vergi reformuna girişmiyor. Mesele mevcut hükümet acil eylem planında 3 ay içerisinde vergi yükünü tabana yayacak tedbirler alacağını ifade etmiştir. 3 seneyi aşan zaman zarfında gelinen nokta ise ortadadır" dedi.

Konuşmasında AB ülkeleriyle Türkiye arasındaki vergi gelirlerini karşılaştıran Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa Birliği ülkelerinde toplam vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin oranı yüzde 35'tir. Türkiye'de ise bu oran yüzde 73 seviyesindedir. Bir ülkede, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı, dolaysız vergiden yüksek ise bu ülkede vergi adaletinden söz edilemez. Kısacası, vergi reform yapmayı taahhüt etmiş olanların, ne yapmaları gerektiği bellidir. Tüm vergi kanunları yeniden yazılmalı ve vergi süreçleri mükellef lehine kısaltılmadır. İşte gerçek vergi reformu bu olacaktır".

Türkiye'de iyi gelişmelerinde olduğunu da sözlerine kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde iyi gelişmelerde oluyor. Bildiğiniz gibi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, hükümetin vergi reformu çalışmalarına aktif olarak iştirak ediyor. Birliğimiz tarafından düzenlenen vergi konsey toplantılarında hep iş dünyasının arzu ve isteklerini dile getiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde hükümette katılımcı demokrasi anlayışının bir gereği olarak bizim sesimize kulak verdi. Vergi konsey toplantılarında, tavsiye ettiğimiz oranlara uygun olarak kurumlar vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürüldü. Bunu büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından vergi rekortmenlerine plaketleri verildi. Plaketlerin verilmesi sırasında basın mensuplarının erken seçim ve liderlerin mal varlığıyla ilgili sorularını cevaplayan Hisarcıklıoğlu, "Zaten önümüzde 1 yıl var. Bir sene sonunda kanuni süre de bitiyor. Onun için 5 sene tamamlayıp yeni dönemde herkes çantasındakini ortaya koyacak. Millet ona göre davranacak. Şu anda erken seçime ihtiyaç duyacak hiçbir şey görünmüyor" dedi.

Türkiye'de öncelikli gündemin ekonomi olması gerektiğini de vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Liderlerin mal varlığıyla ilgili karar meclisin. Dünyada bununla ilgili standart bir şey yok. Zaten kamuda görev alan kişiler mal varlıklarını belli noktalarda görevlendirilmiş yerlere veriyorlar. Bunun halka açıklanması ihtiyaçsa buna parlamento zaten karar verir ve uygular. Dünyada belli bir standart yok. Veren var vermeyen var. Hiç vermeyen de var. Bizim asıl gündemimizin ekonomi olmasını istiyorum. Çünkü, zenginliği bu şekilde getirmeliyiz. Ekonomiyi gündemde birinci madde haline getirirsek hepimiz karlı çıkarız" şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kırşehir programına işadamlarıyla basına kapalı toplantıyla devam etti.

.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 17:20:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?