4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Kırşehir TKB'ye kabul edildi

Mardin'de 3 günden beri devam eden toplantının son gününde Tarihi Kentler Birliği'ne (TKB) üye belediye başkanları, kentin tarihi mekanlarını ziyaret etti. 

"Tarihi Kentler Birliği Mardin - Midyat Buluşması"na katılan yaklaşık 200 belediye başkanı, kentteki medrese, cami, kilise, manastır ve çarşı gibi tarihi mekanları Özel Hareket timlerinin eşliğinde gezdi. TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlarını sık sık uyararak, valiliğin terör olaylarının önüne geçmek için toplu halde dolaşmaları isteğini iletti. Son günlerde bölgede artış gösteren terör olayları nedeniyle geniş güvenlik önlemleri altında şehir turu atan belediye başkanları, son olarak Artuklu Kervansarayı'nda bir araya gelerek burada birliğin sonuç bildirisini açıkladı. Sonuç bildirisinde, Mardin'in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine başvuru isteğinin haklı bulunduğu ve bu başvurunun destekleneceği kaydedildi. 

Bildiride, "Savaş ve işgal coğrafyası haline getirilmiş Ortadoğu'da insan yaşamına ve o insanların kimlik taşları olan 'tarih ve kültür varlıklarına' yönelik saldırı ve yok etme politikalarından duyulan ortak endişeyi belirtiriz" ifadelerine yer verildi. Başkanlar bildiride, TKB'nin insanlığın gelecek umutlarını besleyen adil bir dünya düzeni ve onurlu bir kişisel yaşam için Türkiye'nin örnek ve önemli birikimlere sahip bir ülke olduğu aktarıldı. 

Bu arada, TKB bildirisinde Nevşehir'in Kanlıca, Kayseri'nin Turan ile Yeşil Hisar, Çorum'un Osmancık, Trabzon'un Sürmene, Mersin'in Anamur, Adıyaman'ın Besni, Antalya'nın Süleymaniye, Kastamonu'nun Daday, Kırşehir, Balıkesir'in Bigadiç, Tokat'ın Pazar, İzmir'in Yelki ve Hatay'ın Payas belediyelerinin de Tarihi Kentler Birliği'ne oybirliğiyle kabul edildiği belirtildi.
.
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2006 Salı 17:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?