3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

21. Yüzyılda tarım

TÜSİAD Tarım ve Gıda Çalışma Grubu Başkanı Rint Akyüz, Türkiye gibi eşsiz tarım potansiyeline sahip bir ülke için tarım sektörünün şu an bulunduğu noktanın iç açıcı olmadığını söyledi.

TÜSİAD ile Konya Sanayici İş Adamları Derneği (KOSİAD) tarafından Rixos Hotel'de "DTÖ ve AB'deki gelişmeler ışığında 21.Yüzyılda Türkiye Tarımı ile İç Anadolu Bölgesi Tarım Programı" semineri yapıldı. Seminere Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TÜSİAD Tarım ve Gıda Çalışma Grubu Başkanı Rint Akyüz ile birçok iş adamı katıldı. Seminere konuşmacı olarak ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erol Çakmak ile Prof. Dr. Halis Akder iştirak etti. Seminerin ardından konuşan TÜSİAD Tarım ve Gıda Çalışma Grubu Başkanı Rint Akyüz, tarım sektörünü Türkiye'nin sosyal ve ekonomik istikrara ulaşmasındaki en öncelikli sektörlerden biri olarak gördüklerini ifade ederek, "Türkiye'de tarım politikalarından söz edince, konu mutlaka bölgesel kalkınma konuları ile de örtüşüyor. Türkiye gibi eşsiz tarım potansiyeline sahip bir ülke için şu an sektörün bulunduğu nokta iç açıcı değildir. Tarım, temel besin maddeleri ve sanayinin hammaddelerini üreten bir sektör olması, istihdam ile ihracattaki payı sebebiyle ekonomimiz için çok önemlidir. Tarımın gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı 2004 yılında yüzde 11.6'dır. 2004 yılı AB rakamlarına baktığımızda bu oran, AB üyesi ülkelerde yüzde 2.1'dir. Yeni üye olan 10 ülkenin ortalaması ise yüzde 3.6'dır. İstihdam oranları Türkiye'de yüzde 34, AB üyesi 25 ülkede yüzde 5.4 ve yeni 10 ülkede ise yüzde 13.4'tür" dedi.

Rint Akyüz, konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle istihdam açısından bakıldığında alınması gereken önlemlerin aciliyeti, yapısal dönüşümün gerekliliği net olarak ortaya çıkmaktadır. Ülke ekonomisine yüzde 11 seviyelerinde katkı yapan bir sektör, eğer toplumun yüzde 34'ünü istihdam ediyorsa, sadece sosyal bünyemiz açısından bile iyileşmenin sağlanması için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiği çok açıktır. Tarımda dönüşümü, yeniden yapılanmayı sağlayamadığımız takdirde ne büyümeden, ne istikrardan ne de sosyal refahtan söz etmemiz mümkün değildir. Tarım, 3 Ekim'de başlayan AB ile müzakere sürecinde Türkiye'nin en çok zorlanacağı konulardan birisidir. Öte yandan Dünya Ticaret Örgütü 1 Ağustos 2004 tarihinde genel konseyde yer alan 147 ülke temsilcisinin oy birliğiyle kabul edilen Temmuz 2004 kararını açıklamıştır. Karar metninde tarım beklendiği üzere uzlaşması en zor konuların başında gelmiştir. Türkiye, hem DTÖ hem de AB nezdindeki müzakerelerde beklenti oluşturabilmesi veya müzakere pozisyonunda değişikliğe gidebilmesi için tarım reformu uygulama, amaç ve yöntemlerini somutlaştırmalıdır. DTÖ'nün kurallarına uygun tarım desteklerini azami ölçüde devreye sokarak seçilmiş ürünlerde tarımsal verimlilik artışı sağlanmalı ve buna bağlı olarak tarıma dayalı sanayi ürünlerine ilişkin stratejisini şekillendirmelidir."

Daha sonra seminerin ikinci bölümü olan "DTÖ ve AB'deki Gelişmeler Işığında 21.Yüzyılda Türkiye Tarımı ve İç Anadolu Bölgesi" semineri, TÜSİAD Tarım ve Gıda Çalışma Grubu Başkanı Rint Akyüz'ün oturum başkanlığında, Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacigil, TBMM Tarım Komisyonu Üyesi AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya, KOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Bilge ve Anadolu Biracılık Genel Müdürü Ayhan Atılır'ın konuşmasıyla tamamlandı.

.
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2006 Perşembe 18:15:41
Güncelleme :9 Şubat 2006 Perşembe 18:25:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?