4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Beyşehir gölü buz tuttu

Bazı kıyıları hala buzla kaplı olan Beyşehir Gölü'nde, ilkbahar mevsiminde adalara bırakılan küçük ve büyükbaş hayvanların dönüş yolculuğu başladı. Dönüş yolculuğu bu yıl gölün donması nedeniyle hayvan sahiplerine adeta çile çektiriyor.
 
Göle kıyısı olan Yeşildağ Beldesi'nde besicilik yapanların büyük bölümü ilkbahar mevsiminde çoban masrafı olmaması, bakım gerektirmemesi ve ekonomik külfet getirmemesi nedeniyle 2.5 kilometre mesafedeki Hacıakif Adası'na küçük ve büyükbaş hayvanlarını bırakıyor. Kayıklara doldurularak karşı adaya götürülen inek, koyun, keçi gibi hayvanlar, yıl sonlarında ise aynı yöntemle belde merkezine tekrar getiriliyor. Ancak bu yıl bölgede aniden bastıran kara kış ve gölün buz tutması, dönüş yolculuğunu geciktirdi. Hacıakif Adası'nda sürüler halinde gezen ve doğal ortamda kendiliğinden beslenen küçük ve büyükbaş hayvanların bazıları ise kış ortasında kuzulamaya başladı. Bir yandan kuzuların soğuklar nedeniyle ölümünden, diğer taraftan adaya çıkma ihtimali olan aç kurtların telef etmesinden endişe eden Yeşildağlı besiciler, adada mahsur kalan küçük ve büyükbaş hayvanlarını kurtarmanın derdine düştü. 

Günler öncesi başlayan dönüş yolculuğu ise gölün buz tutmasına ve zor şartlara rağmen sürüyor. Hayvanlarını gölün donması nedeniyle buzların üzerinde yürüterek karşıya geçirmek isteyen besiciler, buzun kırılıp suyun içerisine düşme ihtimaline karşı ise yanlarında iplerle çektikleri kayıkları götürüp getiriyor. Besiciler sürüleriyle birlikte 1.5 saatlik tehlikeli yolculuğun ardından adadan karaya ulaşıyor.
Yeşildağlı balıkçı Nuri Eren, üzerinde yürüdükleri buzun her an kırılma ihtimali olduğunu belirterek, Hacıakif Adası'nda halen 150-200 kadar daha hayvanın bulunduğunu, bunları bir de adanın içerisinde arayıp bulmak zorunda kaldıklarından yaptıkları işin oldukça zahmetli olduğunu söyledi. Eren, "Göl don olmadığı dönemlerde, küçükbaş hayvanları kayıklara doldurup taşıyoruz. İnekleri ise ayaklarından bağlayıp kayık içerisine yatırıyoruz.Bu şekilde naklini sağlıyoruz. Göl donmamış olsaydı, işimiz daha kolay olacaktı. Ama artık bu yöntemi denemekten başka çaremiz kalmadı" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 12:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?