4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Bombalı saldırıya hazırlanıyorlardı

Konya merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonla yakalanan El Kaide örgütüyle bağlantılı olan 48 kişinin, iki ayrı bombalama eylemini gerçekleştirmek için hazırlık yaptığı iddia edildi.
29 Ocak Pazartesi günü saat 05.00 sıralarında kod adı "Şifre Usame" olan El Kaide Operasyonu Konya İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından Konya merkezli olarak İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Mardin ve Afyonkarahisar'da eş zamanlı başlamış, 48 şüpheli gözaltına alınmıştı. Konya'da toplanan 48 şüphelinin 2 gündür sorgusu Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sürüyor.
Edinilen bilgiye göre, yakalanan 48 kişiden El Kaide'nin Türkiye sorumlusu ve kod adı Usame olan Ekrem K. ile 3 kişinin defalarca Usame Bin Ladin'in sağ kolu olarak bilinen ve geçtiğimiz aylarda Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülen Zerkavi ile görüştüğü ortaya çıktı. ABD askerleri tarafından Zerkavi'nin öldürülmesinin ardından Ekrem K., El Kaide'nin başka bir sorumlusuyla görüşmeye devam etti. Şu ana kadar Zerkavi'nin yerine geçen kişinin kimliği tespit edilemezken, yakalanan 48 kişiden bazılarının Bosna Hersek ve Afganistan savaşlarında yer aldığı, bazılarının ise defalarca Irak, İran ve Pakistan'a gittiği belirlendi.
Yakalanan 48 şüpheliden bazılarının cep telefonu veya herhangi bir telefon kullanmadan örgüt içi işlerle uğraştıklarını belirleyen polis, 1.5 yıl önce teknik takibe başladı. Yapılan teknik takip sonrası şüphelilerin internet cafeler ve evlerindeki bilgisayarlardan internet yoluyla görüşmeler yaptıkları tespit edildi. Şüphelilerin, hazırladıkları dosyaları her seferinde hafıza kartlarıyla taşıyarak internet kafelerden farklı mail adreslerinden irtibatlı oldukları kişilere gönderdikleri ve internette okey gibi oyunlar oynarken şifreli olarak yazıştıkları belirlendi. Polis dokümanlara ulaşmayı da başardı.

"BOMBALAMA PLANLARI YAKALATTI"
Polisin teknik takip ve araştırmaları sonucunda ulaştığı dokümanlarda örgüt üyelerinin iki ayrı şehirde bombalama eylemi için hazırlık yaptığı tespit edildi. Bunun üzerine Konya polisi Mart ayının sonunda gerçekleştirmeyi planladığı "Şifre Usame" operasyonunu 2 ay önce gerçekleştirmek zorunda kaldı. Konya başta olmak üzere 6 ayrı şehirde diğer polis birimlerinin desteğiyle 48 kişiyi gözaltına aldı. Bombalama eylemlerinin ABD'lilerin kaldığı Konya'daki bir otelle İstanbul'daki bir yerde gerçekleştirmeyi planladığı öne sürüldü.
Operasyon kapsamında polis, 5 ile 12 yaşları arasında değişen çocukların eğitildiği bir villaya baskın düzenledi. Villaya 4 aydır minibüslerle çocukların getirildiği ve odalarda oluşturulan bölümlerde eğitim verildiği belirlendi. Polis villada çocukların eğitiminde kullanılan bazı dokümanları da ele geçirdi. Çok sayıda doküman, silah ile tüfek de ele geçiren polis, 48 şüphelinin sorgusuna devam ediyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde devam eden sorgu nedeniyle Özel Harekat ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri alıyor.
2 gün daha sorgularının devam edeceği tahmin edilen şüpheliler, bugün sabah saatlerinde Konya Numune Hastanesi'nden tekrar sağlık kontrolünden geçirildi. Şüphelilerden bazıları hastanede gazetecilere saldırırken, polis çıkan arbedede bir şüpheliyi güçlükle kontrol altına aldı. Sağlık kontrolleri tamamlanan şüpheliler, sorgularının devamı için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 10:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?