4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

F-16'nın düşüş nedeni araştırılıyor

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan ve Selçuklu ilçesi Altınapa Barajı yakınlarına düşen F-16 tipi savaş uçağının enkazında uzman ekipler inceleme yaptı. 

Olayı gören köylüler ise pilotun uçak düşmeden atladığını ve uçağın düşmesinin ardından büyük bir alev topu gördüklerini söyledi. 

Olay yerinin yakınlarındaki tarlada yevmiyeli olarak çalışan Hatice Gönen, uçağın havada giderken pilotun atladığını ve onu uçağın kopan bir parçası zannettiklerini belirterek, "Uçak daha sonra aşağıya doğru düştü ve büyük bir gürültü koptu. Daha sonra gelen bir helikopter pilotu alarak götürdü" dedi. 

Olayı gören Hüseyin Gönen ise, uçağın büyük bir gürültüyle düştüğünü gördüklerini dile getirerek, "Baktık ki uçaktan bir parça koptu. Biz önce uçağın parçası zannettik ama o pilotmuş. Daha sonra uçak tepenin arkasına doğru alçaldı ve büyük bir gürültü duyduk. Gürültüyle birlikte büyük bir alev topu gördük. Cenaze falan var mı diye olay yerine geldik ama Allah'a şükür ölen kimse yokmuş" şeklinde konuştu. 

Olay yerine gelen uzman ekipler de uçağın parçalarında inceleme yaptı. İnceleme sırasında bir kargo uçağının alçak irtifada uçarak kaza yerini incelediği gözlendi. 

Öte yandan, kazanın ardından helikopterle Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Pilot Yüzbaşı İlker Özbil'in bir süre hastanede gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edildiği bildirildi. 



ÖNCEKİ HABER


KONYA'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan F-16 savaş uçağı merkez Selçuklu İlçesi Küçükmuhsine Köyü yakınlarında düştü. 

34 yaşındaki Pilot Yüzbaşı İlker Özbil, uçak havadayken fırlatma koltuğunu harekete geçirerek, paraşütle tarlaya indi. Pilot Yüzbaşı Özbil, kazadan hafif yaralı kurtuldu.

Üsten havalanan F-16 uçağı, bugün saat 10.40 sıralarında kent merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Altınapa Barajı yakınlarındaki Küçükmuhsine Köyü yakınlarında belirlenemeyen nedenle düştü. 

Uçağı kullanan ve son anda fırlatma koltuğunu harekete geçirerek kurtulan Pilot Yüzbaşı İlker Özbil, bölgeye sevk edilen helikopterle alınarak, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Özbil'in sağlık durumunun iyi olduğu sağ kulağının arkası ve sırtında küçük kesikler bulunduğu belirtildi. 

Düşen F-16 savaş uçağının parçaları, yaklaşık bin metrekarelik alana dağıldı. Uçağın bazı parçalarının ve düştüğü yerdeki otlar da tutuştu. Sevk edilen jandarma uçağın düştüğü alanın yaklaşık 500 metre ilerisinden itibaren geniş önlem aldı.

‘BASİT TRAVMA’

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Başer Cander, Pilot İlker Özbil'in atlamadan kaynaklanan basit bir travma geçirdiğini, durumunun iyi olduğunu, genel kontrolünden sonra taburcu edeceklerini açıkladı.

Kazayı gören köylü Hüseyin Geçer, tarlada çalıştığı sırada büyük bir gürültü duyduğunu ve havaya baktığında uçağın düşmeye başladığını gördüğünü anlatırken, “Pilot uçaktan atladı. Paraşütle yere düşmeye başladı. Uçak biraz daha ileride düştü. Hemen arkasından patladı. Büyük bir toz bulutu yükseldi. Pilota doğru koşmaya başladım. Pilot benim cep telefonumdan komutanlarını aradı. Çok kısa süre sonra helikopter geldi ve pilotu aldı. Sağ kulağının arkası ve sırtında kesiklerden dolayı hafif kanama vardı. Bana, ‘Sakın uçağa yaklaşmayın. Köylüyü uyar. 500 metre yanına kimse yaklaşmasın zehirli gaz var’ dedi. Sonra da jandarmalar geldi” dedi.

Köyün imamı Adem Ölmez da evde oturduğu sırada büyük bir gürültü duyduğunu, dışarı çıktığında yükselen dumanları gördüğünü söyledi. Ölmez, “Kısa süre önce uçak sesi duymuştum. Uçağın düştüğünü anladım. Hemen bölgeye koştum. Pilota yardım edebileceğimi düşündüm. Ben gidene kadar helikopter gelmişti. Pilot ayaktaydı ve yürüyerek helikoptere bindi” dedi.

Emirgazi İlçesi'nde incelemelerde bulunan Konya Valisi Osman Aydın, “İlk bilgilere göre 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan eğitim amaçlı kalkan F-16 savaş uçağı saat 10.40 sıralarında Altınapa Barajı civarında Küçükmuhsine Köyü yakınlarında düştü. Pilot, atlayarak kurtuldu. Uçağın düştüğü alan yerleşim bölgesi olmadığı için can kaybı yaşanmadı” dedi.

KOMUTANI YARALI PİLOTU ZİYARET ETTİ

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16 savaş uçağının pilotu Yüzbaşı İlker Özbil'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. 

Hava Kuvvetleri Komutalığı'ndan Korgeneral Korcan Pulatsü ve Konya 3. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Atilla Özler, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde müşahade altında bulunan Pilot Yüzbaşı İlker Özbil'i ziyaret ederek yetkililerden sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Korgeneral Kurcan Pulatsü hastane çıkışında soru üzerine, kazanının nedeninin henüz belli olmadığını söyledi.

SÜ Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı da, "Pilotumuzun sağlık durumu iyi. Şu anda gözlem altında.
Vücudunda hiçbirşey yok. Tahminen 3-4 saat içinde taburcu ederiz" dedi.

ENKAZ GENİŞ BİR ALANA YAYILDI

Üs Komutanlığı yetkilileri, uçağın düşüş nedeninin araştırıldığını, incelemelerin sürdüğünü açıkladı. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan ve merkez Selçuklu ilçesi Altınapa Barajı yakınlarında düşen F-16 savaş uçağının enkazı geniş bir alana yayıldı. 

Tarlada çalışırken pilotun uçaktan paraşütle atladığını söyleyen görgü şahidi Hüseyin Çeker, "Pilot uçaktan paraşütle atladı. Büyük bir ses çıktı. Dimdik ayakta tarlaya indi. Ben yanına gidince pilot, 'Amca uçağın 500 metre yakınına kimse gitmesin, gelenlere söyle zehirli gaz var' dedi. Benim cep telefonumdan haber verdi. Helikopter geldi, pilotu aldıktan sonra gittiler. Pilotun omuzunda ve kulağının arkasında hafif yara vardı" dedi. 

Jandarma ve polis ekipleri tarafından uçak enkazı civarında yoğun güvenlik önlemi alınırken, askeri yetkililer de bölgede inceleme yaptı.


İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 21:00:15
Güncelleme :22 Mayıs 2007 Salı 21:17:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?