4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kuran'ı Kerim'e farklı anlayışlar

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi'nin ortaklaşa düzenledikleri 'Kur'an-ı Kerim'in farklı inanç mensuplarına yaklaşımı' konulu sempozyum başladı. 

Konevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Önkal, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak, Türkiye'nin birçok üniversitesinden öğretim görevlileriyle çok sayıda üniversite öğrencisinin katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını Refik Tuzcuoğlu yaptı. İlahiyat Fakültesi ile 2 senedir çok güzel işlere imza attıklarını ifade eden Başkan Tuzcuoğlu, "Bu sempozyum Konya'nın ve Türkiye'nin ilim hayatına katkıda bulunacaktır. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Çok şükür Müslümanız ve Kur'an-ı Kerim ile bağımız var. Kur'an-ı Kerim ilk olarak bir mesaj içeriyor. İkinci olarak bu mesajla Rabbimiz insan hayatına ve bakış açımıza ölçütler getiriyor. Kur'an-ı Kerim aç insanların doyurulmasını emrediyor. Aç insanların doyurulduğu şehirlerde asayiş olayları azalıyor. Biz de belediyeler olarak bu konuda sivil toplum kuruluşlarına destek veriyoruz. Konferansın hayırlara vesile olmasını dilerim" dedi. 

Daha sonra kürsüye gelen SÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Önkal, Kur'an-ı Kerim'in ötekiler diye tabir edilen farklı inanç mensuplarına ilişkin ayetler içerdiğini belirterek, "Kur'an-ı Kerim, 23 sene boyunca ayet ayet inmiştir. Müslümanlar'ın toplumsal bir yaklaşımla farklı inanç mensuplarına karşı almaları gereken tavırları içeren ayetler mevcuttur. Peygamber Efendimiz, farklı inanç mensuplarıyla münasebetler kurmuştur ve kıyamete kadar örnek alınacak ilişkiler sergilemiştir. Müslümanlar her zaman ötekilerle ilişki kurmak mecburiyeti içerisindedir. Küreselleşen dünyada iletişim kurmak eskiye göre daha yoğun şekilde gerçekleşmeye başlamıştır. Özellikle ülkemizin içerisinde bulunduğu AB süreci dikkate alınacak olursa, vatandaşlarımız yakın bir gelecekte öteki kimliği taşıyan bir takım insanlarla yakın temas içerisine girecek. Gerek batı ülkelerinde gerekse İslam ülkelerinde bahtsız kişilerin Peygamber Efendimiz'i hedef alarak Müslümanlar'ı uzlaşmacı olmayan barbar kimlik içerisinde tanımlamaları, söz konusu hususun önemini daha da artırmaktadır" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından geçilen sempozyumun ilk oturumu Kur'an-ı Kerim'e göre farklı inanç mensuplarına tanınan hak ve özgürlükler konulu olarak yapıldı. Doç Dr. Mustafa Öztürk ve Doç Dr. İsmail Çalışkan'ın konuştuğu oturumun müzakerecileri ise Prof. Dr. Lütfullah Cebeci ile Doç Dr. Mustafa Aydın oldu.
.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2006 Cuma 13:40:42
Güncelleme :12 Mayıs 2006 Cuma 14:06:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?