4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Rahmanov, Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov ve beraberindeki bir grup heyet bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Konya'ya geldi.

Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden Rahmanov, burada karşılaştığı Tacik öğrencilere biran önce mezun olup ülkelerine dönmelerini beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Rahmanov, Mevlana diyarı Konya'yı da ziyaret etti.

Orman Bakanı Osman Pepe, Vali Vekili İsmail Atasoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Süleyman Altunbaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından havaalanında karşılanan Rahmanov, ayağının tozuyla Mevlana Müzesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Rahmanov, müzede bulunan el yazması Kur'an-ı Kerimler, Mesneviler ve Hazreti Mevlana'ya ait eşyaları inceledi. Mevlana Müzesi Müdürü Erdoğan Erol'dan müzedeki eserler hakkında bilgi alan Rahmanov, Hazreti Mevlana'nın mezarının başında dua etti. Cumhurbaşkanı Rahmanov, müzeden ayrılırken Selçuk Üniversitesi'nde okuyan Tacikistanlı öğrencilerle karşılaştı. Tacik öğrencilerle bir süre muhabbet eden Rahmanov, öğrencilere biran önce mezun olup ülkeye dönmelerini beklediklerini söyledi.

Ülkesinin televizyonuna basın açıklaması yapan Rahmanov, Hazreti Mevlana'nın hem doğuda hem de batıda değer verilen manevi bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Dünya'nın en ücra köşelerinde bile Mevlana'nın adının duyulduğunu söyleyen Rahmanov, "Mevlana'nın önemini bugün bile anlamış değiliz."

Hazreti Mevlana'nın Tacikistan'ın güneyinde kalan Belh şehrinden kalkıp Konya'ya geldiğini hatırlatan Rahmanov, Mevlana'nın yaşadığı dönemde yaşanan savaşlarda masum insanların öldürüldüğünü ifade etti. Mevlana Hazretleri'nin insanlığın barış içinde yaşaması için manevi olarak destek sağladığını dile getiren Rahmanov, "Mevlana'nın hayat görüşü ve felsefesi şimdiye kadar bizim için çok önemli oldu. İleri de de öyle olacak." diye konuştu.

Rahmanov'a müze ziyareti sırasında Çevre ve Orman Bakanı Pepe de eşlik etti. Rahmanov ve beraberindekiler daha sonra sema gösterisi izlemek üzere Rixos Otel'e gitti.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 14:38:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?