3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Sahip Ata Külliyesi müze oluyor

Konya'da 723 yıllık Sahip Ata Külliyesi, çalınma ve yangın tehdidiyle karşı karşıya bulunan binlerce tarihi halı, kilim, seccade ile hüsni hat tablosu ve şamdanın korunup, sergileneceği bir müze olacak. Geçtiğimiz aylarda Hangahı'nda (tekke) paha biçilemez değerdeki 5 adet çini panonun işçiler tarafından kırılmasıyla gündeme gelen Sahip Ata Külliyesi, restorasyonun ardından vakıf eserleri müzesi yapılacak.

Anadolu Selçukluları döneminde 1283 yılında yapımı tamamlanan Sahip Ata Külliyesi, binlerce tarihi esere kucak açıyor. Konya genelinde camilerde ve depolarda bakımsız kalan yaklaşık bin 200 halı, kilim, seccade, çini ve şamdan gibi tarihi eserler, toplanarak bakım ve onarımının daha kolay olacağı müzeye taşınacak.

Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, il merkezi ve ilçelerde tespit edilen bin 200 adet tarihi eserin alınarak Sahip Ata Külliyesi'de sergileneceğini bildiriyor.

Külliyenin restorasyon çalışmalarının devam ettiği bilgisini veren Genç, külliyenin müzeye uygun olarak yeniden düzenlendiğini kaydediyor. Burada eserlerin kameralarla takip edileceğini anlatan Genç, hırsızlık ve yangın gibi olaylara karşı sıkı tedbir alındığını belirtiyor.

Konya genelinde Sahip Ata Külliyesi'ni 20 kere dolduracak miktarda tarihi eser bulunduğuna dikkat çeken Genç, tespit edilen yaklaşık bin 200 eserin külliyenin müzeye dönüşümü sağlanır sağlanmaz koruma altına alıncağını dile getiriyor.

Çalınma, çürüme ve yangın tehdidiyle karşı karşıya olan tarihi değeri büyük binlerce eser bulunduğunu bildiren Genç, mevcut müzelerin bu eserleri almayacak kapasitede olduğunu belirtti. Genç, daha fazla müzeye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekliyor.

Selçuklu Veziri Ata Fahrettin tarafından mescit, türbe, hanigah ve hamam olarak yaptırılan külliye, Larende Caddesi üzerinde yer alıyor. 1258 yılında yapımına başlanan külliye, 1283 yılında tamamlandı. Mimarı, Abdullah oğlu Kelük olan külliyenin ilk olarak cami bölümü yıkılmış. Bugün orijinal olarak sadece çinili mihrabı mevcut. Çifte minareli portalinden, günümüze minaresinin biri ayakta kalmış. Türbesinde bulunan çiniler yer yer dökülmesine rağmen devrinin özelliklerini gösteren önemli süsleme örneklerinden biridir.

Külliye, geçtiğimiz aylarda paha biçilemez değerdeki çinilerinin tahrip edilmesiyle gündeme gelmişti.

.
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2006 Çarşamba 16:47:16
Güncelleme :13 Ocak 2006 Cuma 14:41:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?