4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tavuk ölümleri korkuttu

Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Bozkır ve Hadim İlçesi'nde münferit tavuk ölümleri tespit edildiğini, söz konusu ölümlerin neden kaynaklandığının incelemekte olduğunu belirtti.
Doster, son olarak Ağrı'da görülen kuş gribi vakasının ardından, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gönderilen talimatlar gereği, her türlü kanatlı hayvan ölümü konusunda son derece duyarlı davrandıklarını bildirdi.

Konya'nın Bozkır ve Hadim İlçelerinde vatandaşların 'tavuk ölümü' ihbarı üzerine, ilçede Tarım Müdürlüğü ekiplerinin, sayıları çok fazla olmasa da ölen tavukları incelenmesi Konya'ya gönderdiğini anlatan Doster, şunları kaydetti: ''Bozkır ve Hadim İlçelerinde görülen münferit tavuk ölümlerini inceliyoruz. Ancak ölümlerin, bir kümeste birkaç gün aralıklarla olması, hastalığın kuş gribi olması ihtamalini azaltıyor. Testler henüz sonuçlanmadı ancak bu ölümlerin 'yalancı tavuk vebası'ndan kaynaklandığını düşünüyoruz. Ancak yine de her ihtimale karşı gerekli önlemleri tizizlikle alıp, tedbiri elden bırakmıyoruz. Konya'da kuş gribi hastalığını tespit edecek teknik olanaklara sahibiz. Kendi laboratuvarlarımızda kuş gribi bulgusuna rastlanırsa örnekleri Ankara'ya göndereceğiz.''

ZİRAATÇILAR: YAYILMANIN NEDENİ İHBAR MEKANİZMASINDAKİ BOŞLUK

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de 2 göç yolu bulunduğuna dikkati çekerek, "Hayvanların kuş gribine yakalanmasını önleyemezsiniz belki ama insana kadar uzanıyor, ölüme yol açıyorsa bunu izah edemezsiniz" dedi.

Yetkin, olayın bu noktaya gelmesindeki ana faktörün, ihbar mekanizmasının etkin çalışmaması ve bu nedenle itlafta geç kalınması olduğunu söyledi. İbrahim Yetkin, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kuş gribi vakalarının bir sonuç olduğunu ifade ederek, "Görünen köy, kılavuz istemez. Bunları hep söyledik, keşke yanılmış olsaydık" dedi.
Türkiye'nin faturayı ağır ödediğini ve ödemeye devam edecek gibi göründüğünü kaydeden Yetkin, "Ancak, sorunu aşabilecek güçteyiz. Her kesim elele vererek, seferberlik mantığıyla problemin altından kalkabiliriz" dedi. Hastalığın koşullar itibariyle kentlerde değil, Anadolu kırsalında ortaya çıkabileceğini anlatan Yetkin, köy, kasaba, ilçe ekseninde halkı bilinçlendirmek gerektiğini söyledi.

Köy grubu merkez müdürlükleri gibi teşkilatların yeniden oluşturulması gerektiğini ifade eden Yetkin, şunları söyledi: "Halkı bilgilendirecek, hastalığı hemen teşhis edip ihbar mekanizmasını harekete geçirecek böyle bir mekanizmaya ihtiyaç var. Sorun, ihbar mekanizmasındaki boşluktur. Hemen karantinaya alıp itlaf edeceksin. Tedbiri anında uygulamaya koyacaksın. Hayvanların hastalığa yakalanmasını önleyemezsiniz belki ama insanlara geçmesini önleyebilirsiniz. Hastalık insana kadar uzanıyor, ölümlere yol açıyorsa bunu izah edemezsiniz."

Yetkin, Balıkesir'de görülen ilk vakaya çok iyi müdahale edildiğini ancak, aynı başarının bu olayda gösterilemediğini ifade ederek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın "reflekslerini güçlendirmek" gerektiğini söyledi. Bunun da 2006 bütçesinden Bakanlığa ayrılan 19 milyon YTL ve bakanlıklar arasındaki yetki karmaşasıyla mümkün olmadığını ifade eden Yetkin, "Bu olay, bize ağır bir ders oldu" dedi.

Türkiye'deki tek hayvan hastalığının kuş gribi olmadığını, kuduz, şarbon, şap, koyun vebası gibi tehditlerin de bulunduğunu kaydeden Yetkin, bu hastalıklarla köklü, kalıcı mücadele edebilmek için Tarım ve Köyişleri, Sağlık, Orman ve Çevre bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin yer aldığı kalıcı bir kurul oluşturulması gerektiğini söyledi.

"AÇIK PAZARLADAN TAVUK, YUMURTA ALMAYIN"

Yetkin, Türkiye'de 44 bin ton beyaz et ihracatı yapıldığını ve 1.5 milyon ton üretim kapasitesi bulunduğunu ifade ederek, dünya standartlarında üretim yapan bu gelişmiş sektörün de süreçten zarar göreceğini söyledi.

Kapalı yerlerde üretildiği tescillenen tavukların yenilebileceğini kaydeden Yetkin, "Hijyenik koşullarda yapılan üretimde bir problem olmaz. Ancak, açık pazarlardan tavuk ve yumurta almayın. Bu intihar olur zaten" dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı'na da değinen Yetkin, Gürcistan, İran, Irak sınırından çok sayıda kaçak hayvan girişi olduğunu kaydederek, hangi koşullarda üretildiği, sağlık durumlarının ne olduğu belli olmayan bu hayvanların girişini önlemek için denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.

.
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 13:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?