4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Yağlı ete dikkat

Kurban Bayramı öncesi uzmanlar, kalp-damar rahatsızlığı bulunan hastalar için "yağlı et yemekten kaçının" uyarısında bulunuyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, "Biz ikramı seven bir milletiz; ancak bu konuda ısrar edilmemeli. İlla et yenmesi gerekse bile yağda kızartılmış olanlardan değil, haşlanmış veya ateşte közlenmişlerden yemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, kalp hastalarına uyarılarda bulundu. Karın doyurmak için değil, beslenmek için yemek yenilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Telli, "Karnımızı nasıl olsa bazı gıdalarla doyururuz. Esas olan dengeli beslenmektir. Her gıdadan belirli miktarda almak suretiyle o gıdanın vücuda yeterli geleceğini düşünerek hareket etmek lazım. Önümüzdeki Kurban Bayramı bu konu için çok ciddi bir bayramdır. Kalp-damar rahatsızlığı bulunan hastaların bilhassa yağlı koyun ve kuzu etlerini fazla yememesi gerekmektedir. Bizim millet olarak bir yaklaşımımız var. İkramı çok olan bir milletiz. Bu konularda ısrar etmemeliyiz" dedi.
Kurban Bayramı nedeniyle kesilen etlerin kolesterol açısından çok zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Telli, "Bu etler kalp hastası olanların özellikle itina göstermesi gereken etlerdir. Yenmesi gerekse bile yağda kızartılmış olanlardan değil, haşlanmış veya ateşte közlenmiş et yemelerini tavsiye ediyoruz. Biz Kurban Bayramı'nda hastanelerin acil servislerinde sıklıkla kalp krizi vakalarına rastlıyoruz. Bu etler damar tıkanıklığına neden olduklarından dolayı kalp krizi meydana geliyor." şeklinde konuştu.

Kuyruk yağı yemenin çok yanlış bir hareket olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Telli, "Kuyruk yağı, kolesterol açısından çok fazla risk içeriyor. Zaten yağ eşittir risk faktörü demek. Tabi ki bu hiç yağ yenilmeyecek demek değildir. Kalp-damar hastası olanlar yağ yemesin; ancak yaşam içerisinde aktif olarak koşuşturan insanlar yiyebilir. Çünkü yağ önemli bir besin maddesidir" diye konuştu.

Kalp ve damar hastalıkları bulunanların et yedikten sonra trafiğe çıkmamalarını öneren Prof. Dr. Telli, "Bu hareketler sıkıntılı olabilir. Hiç yola çıkmasınlar demiyorum; ama çok dikkat etmek gerekir. Dolu mide insanı uyutabilir, rehavete sokabilir veya kalp sıkışıklığına neden olabilir. Bu da trafik kazalarına neden olur. Trafiğe çıkış zaten strestir. Böyle ağır beslenmeden sonra uzun yolculuğa çıkmak sıkıntıya neden olur" dedi.

.
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 11:13:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?