4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Yatılı okulda tecavüz şoku

Konya'da 200 öğrenci kapasiteli yatılı Konevi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nda, üst sınıflardaki erkek öğrencilerin, alt sınıflardaki bir kız ve bir erkek öğrenciye tecavüz ettiği iddiası ortalığı karıştırdı. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün her iki olayla ilgili soruşturma açtığı, ancak konunun kamuoyundan gizlendiği öne sürüldü.

Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunan Milli Eğitim Müfettişi Ali Seydi Aybar, şikayet dilekçesini verdikten 17 gün sonra Şanlıurfa'ya atanırken, konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe veren okulun müdür yardımcısı Dede Ali Şenel de başka bir okula tayin edildi. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Halil Şahin ise tecavüz iddiasıyla ilgili olarak, “Hoş olmayan bir münasebetin, neticelenmesi söz konusu olmamış. İdari soruşturmayı sürdürüyoruz'' dedi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinden Ali Seydi Aybar, 17 Şubat 2006'da Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, Milli Eğitim camiası içinde yaşanan olayları anlattı. dilekçesinde Selçuklu İlçesi Konevi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nda büyük öğrencilerin küçüklere tecavüz ettikleri iddialarına da yer verdi. Aybar'ın dilekçesinde tecavüz olayları şöyle anlatıldı:

“Okulda öğrencilerin arkadan tecavüze uğradığı, dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özer'e yanımda iletildi. Özer, okul müdürü bu olayda birinci dereceden sorumlu olduğundan, müdüre zarar gelir korkusu ile hiç bir işlem yapmadı. Bir yıl süreyle çocuklar tecavüze uğradı. Olayın yayılması üzerine soruşturma açılıp, olay, hiç ilgisi olmayan bir müdür yardımcısına yüklendi'' dedi.

ŞANLIURFA'YA TAYİN

Müfettiş Aybar, bu dilekçeyi savcılığa verdikten 17 gün sonra 6 Mart 2006 tarihinde eline ulaşan tayin yazısı ile isteği dışında Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tayin edildi. Aybar'ın tayinine ise daha önce bir ilköğretim okulunda müdür ile öğretmen arasında yaşanan arbede ile ilgili olayda taraflı soruşturma yapması gerekçe gösterildi.

MÜDÜR YARDIMCISININ DİLEKÇESİ

Konevi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu Müdür yardımcısıyken tayini çıkan Dede Ali Şenel de Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiği 1 Kasım 2005 tarihli dilekçede, 2003 yılının mart ayında meydana gelen olayda, iddiaya göre okulun ikinci katında bulunan yatakhanede 15 yaşındaki 8'nci sınıf öğrencisi A.Z.'nin, kimsenin olmadığı bir sırada 7 yaşındaki 1'nci sınıf öğrencisi A.P.'ye arkadan tecavüz ettiğini öne sürdü. Tecavüz edilen A.P.'nin durumu sınıf öğretmeni Mehmet Kahraman ve okul idaresine bildirdiğini iddia eden Dede Ali Şenel, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan soruşturma sonunda müdür Sabri Karayılan, 2 idareci ve olay sırasında nöbetçi olan 2 öğretmene ‘İhtar’ cezası verildiğini. A.P.'nin ailesinin ise, çocuklarının rencide olmaması için şikayetçi olmadığını kaydetti.

KIZ ÖĞRENCİYE DE

Bu olayın kapanmasının ardından, 2005 yılının Nisan ayında da, 5'nci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki T.B.'ya, aynı okulda okuyan 16 yaşındaki 7'nci sınıf öğrencisi B.Ö. tarafından elle taciz ve filili livata yoluyla tecavüz edildiğinin, aynı okulda öğrenim gören 6'ıncı sınıf öğrencileri C.K. ve M.A. tarafından kendisine bildirildiğini anlatan Şenel'in dilekçesiyle ilgili olarak, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kasım 2005'te açılan soruşturma halen tamamlanmadı. Ancak tecavüz ettiği iddia edilen öğrenci B.Ö.'nün, Ankara Altındağ İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'na gönderildiği belirtildi. A.P.'nin tecavüz olayında olduğu gibi T.G.'nin ailesinin de, adli soruşturma sırasında çocuklarının teşhir olmaması ve olayın büyümemesi için şikayetçi olmadığı ve olayın üzerinin kapatıldığı öne sürüldü.

MİLLİ EĞİTİM'İN AÇIKLAMASI

Konya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Halil Şahin ise Konevi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'ndaki olayla ilgili araştırma ve inceleme yaptıklarını belirterek, ‘2003 yılındaki tecavüz iddiasıyla ilgili çok fazla bilgi sahibi değilim. Ancak 2005 mart ayındaki tecavüz iddiasını biliyorum. Duyar duymaz hemen incelemeye başladık. Konuyla ilgili bakanlığı bilgilendirdik. Aldığım bilgilere ve çıkan raporlara göre, ‘hoş olmayan bir münasebetin, neticelenmesi söz konusu olmamış.’ Olaydan hemen sonra çocukların yerleri ayrılarak eğitim öğretimlerinin sürdürülmesi sağlandı. İdari incelemeyi sürdürüyoruz'' dedi. Şahin, Müdür yardımcısı ve müfettişin tayinleri ile ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

KIZ ERKEK AYNI BİNADA

Okulda 150 kız ve erkek öğrenci bulunduğu belirten Şahin, “Kız ve erkek yatakhaneleri aynı binada ve aynı merdivenlerden çıkılıyor. Birbirlerinden yaş farkı olan Öğrenciler hem yatılı, hem de işitme engelli olunca hizmet vermek de zorlaşıyor. Normal yerlerde rastlanan hadiselere zaman zaman buralarda da rastlanıyor. Okulda zarar gören öğrenci ve aileler varsa bunların zararlarını giderici tedbirler alma yoluna gideceğiz. Birbirinden uzunca yaş farkı olan çocukların aynı mekanları paylaşmasında sıkıntı var. Bu öğrencilerin birbirinden ayrılması için çalışıyoruz'' diye konuştu.

Okul Müdürü Sabri Karayılan ise iddialarla igili açıklama yapmadı.

.
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 17:42:00
Güncelleme :15 Mart 2006 Çarşamba 17:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?