6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Hasta sorunları yerinde çözülüyor

Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen sağlıkta dönüşüm çalışmalarının en önemli ayağını oluşturan hasta hakları uygulamaları Konya'da 21 hastanede uygulanıyor. Konya'da 2007 yılında bin 990 hasta ve hasta yakını sorunları nedeniyle hastane hasta hakları birimlerine müracaat ederken, bunların yüzde 74'ü yerinde çözüldü.

Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, 21 devlet hastanesi ile 2 ağız ve diş sağlığı merkezinde yürütülen çalışmalarda önemli mesafeler kaydettiklerini belirterek, "Müdürlüğümüze bağlı olan tüm hastanelerimizde hasta hakları birimleri bulunuyor. Hastalarımız her türlü şikayet, teşekkür, danışma için hasta haklarında bulunan konularında eğitim almış tecrübeli personelimizle irtibata geçebilmektedir. Sağlık yönetiminde, sağlık personeli ile hastanın karşılıklı memnuniyetini sağlamayı amaçlamaktayız. Tek taraflı bile olsa memnuniyetsizlik, verilen sağlık hizmetinde her iki tarafı da tatmin etmemektedir. Bu bilinçle 2007 yılı içerinde bir çok komplike çalışmayı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl müdürlüğümüze bağlı hastanelerde toplam 6 milyon 531 bin 166 hasta polikliniklerde muayene olmuş, bunlardan 150 bin 497 hasta yatarak tedavi görmüştür. Hastane hasta hakları birimlerine toplam bin 990 hasta veya yakını müracaat etmiş olup bunlardan yüzde 74'ünün sorunu hemen yerinde çözülmüştür. Geri kalan 523 başvuru şikayet şeklinde gerçekleşmiş toplam 501 kere hasta hakları kurulları toplanmıştır. Yapılan araştırmalarda şikayetlerin yüzde 48'inde hasta hakkı ihlali olmadığı, yüzde 11'inde ihlal olduğu belirlenmiştir. Bazı şikayetlerin alakasız olduğu belirlenirken, sistem ve teknik konulardan dolayı ise yüzde 19.6 sorun olduğu tespit edilmiştir. Sağlık personeli ile hasta arasında yaşanabilecek sorunları, daha yaşanmadan çözmek için 2007 yılı içerisinde önemli sayıda kişiye yapılan yaklaşık 100 etkinlikle, eğitimler düzenlenmiştir. Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü'müzün koordinasyonunda hastane hasta hakları birimleri tarafından gerçekleştirilen eğitimlerde 14 bin vatandaşa ve 4 bin sağlık personeline hasta hakları, hasta sorumlulukları ve iletişim konuları anlatıldı" dedi.

Küçükkendirci, Konya İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2008 yılında da sağlık personeli ile hastaların karşılıklı memnuniyetini sağlayan bir sistemde, ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 11:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?