3
Mayıs
2024
Cuma
SPOR

Nalbantçılar uyardı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Konya'nın en az deprem riski olan bölgede bulunduğunu, ancak bunun bölgede deprem olmayacak manasına gelmediğini söyledi. 

17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminin 7. yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Tahir Nalbantçılar, Konya'nın Türkiye'de en az deprem riski taşıyan bölgede olduğunu belirterek, "Ancak bu, bölgede hiç deprem olmayacak manasına gelmez. 6-6.5 şiddetinde depremler olabilir. Bölgede bulunan Akşehir, Tuzgölü, Ecemiş fayları Konya merkez için ciddi bir deprem riski taşıyor. Ayrıca Konya Ovası'nın batı kenarını sınırlayan Konya fay hattı da ciddi bir tehdit unsurudur. Dünyada depremlerden çıkarılan sonuçlar deprem odağından yüzlerce kilometre uzakta olsalar bile alüvyal zeminler üzerinde yapılan çok katlı binaların depremlerden zarar gördüklerini ve yıkıldığını göstermiştir. Konya da bu tehdidi taşıyor" dedi. 

Akşehir fayı nedeniyle 25 yılda bir 6-6.5 şiddetinde depremler görülebildiğini de dile getiren Tahir Nalbantçılar, "Şehrimizdeki insanlar maalesef Konya'nın deprem riski taşımadığını düşünerek, deprem konusunda hiçbir önlem almıyor. Bu durum şehrimizin olası bir depreme karşı hiç hazırlıklı olmamasına neden oluyor. İl merkezinin bundan sonraki gelişimi, ova içindeki bereketli topraklar yerine zemin açısından daha sağlam ve her açıdan uygun sayılabilecek yerlerde sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 17:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?