3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Ağaçlandırmayı ardıçlar yapacak

Konya'nın en önemli tatlı su kaynaklarının bulunduğu Loras Dağı ve eteklerinde yapılan ağaçlandırma çalışmasıyla, tatlı su kaynakları korunduğu gibi, çoktandır bölgeyi terk eden keklik, tavşan ve ardıç kuşları görülmeye başlandı.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, yaptığı açıklamada, Konya'da, içme suyunun sağlandığı pınarların büyük bölümünün, kentin batısında yer alan Loras Dağı ve çevresinde bulunduğunu belirtti.
Ağaç yönünden fakir ve çıplak bir görüntüye sahip olan Loras Dağı ve eteklerinde, Konya'ya kaliteli içme suyu sağlayan, Çayırbağı, Muhbir, Beypınarı, Kırankaya ve Dutlu pınarlarının bulunduğunu vurgulayan Sorgun, bu bölgenin, son dönemde erozyon tehlikesiyle de karşı karşıya bulunduğunu, su kaynaklarının korunması açısından desteğe ihtiyaç duyar hale geldiğini ifade etti.

“AĞAÇLANDIRMAYI KUŞLAR YAPACAK”

2004 yılında Loras Dağı'nın özellikle su kaynaklarının bulunduğu kısmında bir ağaçlandırma ve eteklerde teraslama çalışması başlatıldığını belirten Sorgun, şunları kaydetti:
“3 yıl içinde, etrafı tel örgüyle çevrilen 11 milyon metrekarelik bir alana, bölge şartlarına kuvvetli uyum sağlayan, 1,5 milyon adet sedir, ardıç ve çam türü fidanlar seçildi. Tatlı su kaynaklarının bulunduğu dağ ve eteklerinde yapılan ağaçlandırma çalışmasıyla tatlı su kaynakları korunduğu gibi, çoktandır bölgeyi terk eden keklik, tavşan ve ardıç kuşları gibi hayvanlar görülmeye başlandı.
Yani bölgede, ormanlık alanların tahrip edilmesi, kaçak avcılık gibi nedenlerle yok olma noktasına gelen doğal yaşam adeta yeniden doğdu. En önemlisi, toprakta doğal şekilde filizlenmeyen ardıç tohumları, ardıç kuşu tarafından yenilip, dışkı arasında toprağa bırakmasıyla filizlenir oldu.”
Sorgun, bu nedenle ardıç kuşunun bölgeye gelmesinin, bundan sonra bölgede ağaçlandırma çalışmalarının ardıç kuşu tarafından da doğal yöntemle süreceği anlamına geldiğini, bunun kendilerini çok sevindirdiğini vurguladı.

NERGİS ÇİÇEĞİ VE YABAN LALESİ ÇOĞALIYOR

Dikilen ağaçlar ve yamaçlarda, dozerlerle yapılan teraslarda tutulacak suyun, bundan böyle daha sağlıklı şekilde toprakta süzüleceğini ifade eden Sorgun, şöyle devam etti: “Bölgede yaban hayatı her türlü canlanmaya başladı. Nergis çiçeği ve yaban lalesi ile yabani hayvan türlerinin yoğunluğunda, önemli oranda artış gözlüyoruz. Bu arada avcılarımızı, yeniden sayıları artmaya başlayan bu canlıların korunmasında hassas davranmaya çağırıyoruz. Vatandaşlarımızın da bölgede gördükleri avcıları güvenlik güçlerine bildirmeleri gerekiyor.” 

KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, 20 yıl sonra Konya kent merkezinden bakıldığında söz konusu bölgenin büyük bir orman şeklinde görüneceğini, aynı zamanda Konya'nın akciğeri de olacak Loras Dağı eteklerine, bir süre sonra kentin kuş bakışı seyredileceği ahşap seyir terasları da yapacaklarını sözlerine ekledi.
AA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 16:24:23
Güncelleme :4 Kasım 2006 Cumartesi 16:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?