6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Çiftçi bol yağış bekliyor

Konya'nın merkez Selçuklu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, 2008 yılının tarım sektörü açısından iyi bir yıl olacağı düşündüklerini belirterek, “Özellikle Nisan yağmurları bizim için çok önemlidir. Yağışların bol olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, 2007 yılının Türk çiftçisi, özellikle de Konya çiftçisi açısından verimli bir yıl olmadığını söyledi. Küresel ısınmanın kendini en bariz şekilde hissettirdiği Konya Ovası'nın tarihinin en büyük kuraklıklarından birini yaşadığını kaydeden Çöklü, “Yeteri kadar yağışın düşmemesi nedeniyle ekili alanlarımızda çok büyük oranda rekolte kaybı yaşanmıştır. Zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçimiz ekonomik kayba uğramıştır. Bugünlerde buğday fiyatlarında yaşanan yükseliş de elinde ürünü olmayan çiftçimize ekonomik bir katkı sağlamamıştır” dedi.

Faruk Çöklü, küresel ısınmaya paralel olarak sulu tarımın öneminin gün geçtikçe daha da arttığını ve suyun tasarruflu kullanımının ön plana çıktığını hatırlatarak, “Yeraltı su seviyelerinin düşmesi göllerimizde suların çekilmesi tarımsal alanda suyun ekonomik olarak kullanılmasını gerektirmektedir. Bu durumda sulama sistemlerinin modern usullere göre olması şarttır. 2007 yılı Şubat ayında birçok ilde başlatılan yüzde 50'si hibe olmak üzere çiftçimize yağmurlama borusu verilmesi uygulamasına odamızın baskıları sonucu Mayıs ayından itibaren Konyamız da dahil edilmiş ve çiftçimiz Ziraat Bankası'ndan 5 yıl vadeli faizsiz kredi alıp, bunu kullanmaya başlamıştır. Şu anda en fazla sulama borusu Konya'da satılmış, en fazla kredi de Konya'da kullanılmıştır. Çiftçimiz yaklaşık 1,5 milyon YTL tutarında kredi kullandı. Mayıs 2007'den itibaren bu krediyi Ziraat Bankası aracılığıyla kolaylıkla alan çiftçimiz, buna sayın Başbakanımız sayesinde kavuşmuştur. Üretici olmayanların üretici adına beyanat vermesine katılmıyoruz. Tarım ürünlerini alıp satanlar, işleyenler, sanayide hammadde olarak kullananlar elbette üretici gibi olamazlar. Üretmek ayrı bir iştir” şeklinde konuştu.

NİSAN AYINDA BOL YAĞIŞ BEKLENTİSİ

2008 yılının tarım sektörü açısından iyi bir yıl olacağını düşündüklerini dile getiren Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Çöklü, “Özellikle Nisan yağmurları bizim için çok önemlidir. Yağışların bol olmasını temenni ediyoruz. Ayrıca sulama sistemleriyle ilgili desteklerin de özendirilmesini istiyoruz. Çiftçimiz kuraklık desteğini almıştır. Tohumları toprakla buluşturup ekim yapılmıştır. Desteklerin kalan kısımlarının da zamanında ödenmesini bekliyoruz. Ayrıca son dönemlerde gübre fiyatlarında yaşanan artışın da dikkate alınarak, Doğrudan Gelir Desteği kapsamında verilen dekar başına 2.13 YKr gübre desteğinin daha da artırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Faruk Çöklü, Konya Ovası'nı Sulama Projelerine hız kazandırılmasının en büyük taleplerini olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 14:51:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?