6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Beyşehir Gölü, 80 santim yükselecek

Konya'nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı ve Beyşehir Gölü Havzası Belediyeler Birliği Başkanı Nazif Tekinöz, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünde bu yıl su seviyesinde yaklaşık 80 santimlik bir yükselme beklediklerini söyledi.

Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, geride kalan 2007 yılını değerlendirirken, Beyşehir Gölü'nün su seviyesi konusunda kuraklık sonucu son yıllarda yaşanan sıkıntılara değindi. Tekinöz, Beyşehir Gölü sulama kotunun geçtiğimiz yıl yeniden belirlendiğini hatırlatarak, yeni kot uygulamasının bu yıl içerisinde başlamasıyla 2008'de gölün seviyesinde yaklaşık 80 santimetrelik bir yükselme olacağını belirtti. 1. doğal sit alanı olarak koruma altında bulundurulan Beyşehir Gölü sulama kotunun 2007 yılında Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından yeniden belirlendiğini vurgulayan Tekinöz, alınan karar gereğince uygulamaya 2008'den itibaren başlanacağını söyledi.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nün sözkonusu kararı bu yıl uygulamaya geçirmesi ile birlikte göl su seviyesinde 80 santimlik bir yükselme olacağını kaydeden Tekinöz, 2009 ve 2010 yıllarında ise su kotunda kademeli geçişle birlikte 30'ar santimlik ekstra bir yükselmenin daha yaşanacağını, önümüzdeki 3 yıl içerisinde göl su seviyesinde yaklaşık 140 santimlik bir yükselme olacağının beklendiğini sözlerine ekledi. Başkan Nazif Tekinöz, Derebucak ilçesindeki Gembos derivasyonundan 2007'nin sonlarında ilk kez Beyşehir Gölü'ne su aktarılmaya başlandığını da vurgulayarak, “Kasım ve Aralık 2007 dönemindeki yağışlar ve Derebucak barajından takviye gelen sulara rağmen Beyşehir Gölü su seviyesi halen beklenen ölçüde değil. Bu yılın ocak ayı verilerine bakıldığında, su miktarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre düşük seviyelerde bulunuyor. Buna rağmen gölün su seviyesinde bundan sonraki dönemde olumlu gelişmeler yaşanacağını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 18:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kadir besler IP: 88.254.208.xxx Tarih : 10.01.2008 01:45:33

Bir doğa harikası olan gölümüze geereken önem verilmeli. Sayın başkanımızın yaptığı çalışmalar desteklenmeli. Sulama kooperatifleri kapatılırsa sorun çözülebilir bence. Gölsüz Beyşehir Beyşehir değildir