4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

İranlı 160 mülteci üçüncü bir ülkeye gitmek istiyor

Konya'da yaşayan İranlı yaklaşık 160 mülteci, başka bir ülkeye gitmek için izin istiyor.
Dün Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Ankara'ya giden İranlı mülteciler, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Başkomiserliği önünde oturma eylemi yapmıştı.

Konya'dan eyleme katılan yaklaşık 30 İranlı mülteci de burada polis tarafından gözaltına alınarak Konya'ya geri gönderildi. Konya'ya gönderilen 30 mültecinin yakınları ise Konya Adliyesi önünde toplanarak, başka bir ülkeye gitmek için izin istediklerini söyledi.

Mülteciler adına konuşan Ahmet Turabi, İran'dan Irak'a geçtiklerini ve Türkiye'ye Kuzey Irak'tan geldiklerini ifade ederek, "5 seneden beri buradayız. Bize net bir cevap verilmedi. Birleşmiş Milletler bize mülteci diyor ama Türkiye yabancı diyor. Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ankara'da polisler bizi tutukladı. Biz buraya İran'dan kaçtık. Şimdi tekrar İran'a dönsek belki bizi idam edecekler. Biz de insanız. Bize katil, hırsız gibi davranılıyor. Hepimiz insanız. Arap, Kürt, Türk ne fark eder? Biz Türkiye'den şikayetçi değiliz.

5 seneden beri buradayız ve bize misafirperverlik ettiler. Türkiye bize kötü hiçbir şey söylemedi ama biz hakkımızı istiyoruz. Çocuklarımız var. Çoğu 15 yaşına geldi ancak hiçbirinin kimliği yok. Okula gidemediler. Bari çocuklarımıza acısınlar. Bazı arkadaşlarımız 6 ay veya 2 sene burada kaldılar ve gitmelerine izin verildi. Biz de izin istiyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Mart 2006 Perşembe 22:32:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?