4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tarihi kurtarma çalışmaları

Seydişehir’deki tarihi öneme sahip Gökhöyük, Çarşamba Çayı’nı Suğla Barajı’na bağlayan kanal nedeniyle sular altında kalacak. 9 bin yıllık geçmişe sahip höyükten bugüne kadar birçok önemli tarihi eser çıkarıldı.

Ilısu Baraj suyunun altında kalacak olan Hasankeyf’teki kurtarma çalışmalarının bir benzeri de Konya’da yaşanıyor. Seydişehir’de 9 bin yıllık tarihe sahip olan Gökhöyük’ün yakınlarında yapılan Suğla Barajı kanalından su verilmeye başlandığında, höyük sular altında kalacak. Gökhöyük’te tarihi kurtarmak için 4 yıldır kazı yapılıyor.

İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, “Kanal çalışmalarına denk gelen yerlerde kurtarma kazıları yapılıyor. Hedefimiz bu yıl burayı tamamlayarak, açılacak kanalların alt yapısını oluşturmak” dedi.

9 bin yıllık geçmişe sahip bölgede Cilalı Taş, Bakır ve Demir Çağı ile Bizans ve İslam dönemine ait yerleşim yerleri ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmaları sonucunda bulunan ısınma ocakları ile değirmen taşları da müzelere kazandırıldı.

Ancak bölge Çarşamba Çayı’nı Suğla Barajı’na bağlayan kanala su verilmesi halinde sular altında kalacak.

"KANAL HATTININ YÖNÜ DEĞİŞTİRİLMELİ"

Kazı alanında incelemelerde bulunan Konya Seydişehir İlçe Belediye Başkanı İbrahim Halıcı, dünya kültür mirasının bir parçası olan höyüğün, sular altında kalmaması için kanal yönünün değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İbrahim Halıcı, “Bana göre, tarihi doku zedelenmemeli, kanal hattının değiştirilmesi gerekir” dedi.

NTV
Yayın Tarihi : 13 Mart 2006 Pazartesi 21:29:15
Güncelleme :13 Mart 2006 Pazartesi 21:51:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nurbanu Tosun Soyel IP: 88.255.6.xxx Tarih : 30.03.2007 09:56:36
Ülkemizin ekonomik olarak refaha çıkması Turizme, Turizm de Anadolumuzun zengin tarihi geçmişinin korunarak reklamının yapılmasına bağlıdır. Kültür ve Özel İlgi Turizminin gelişmeye başladığı günlerde, bu çok önemli kalıntıların sular altında kalması ülke ekonomisi için de, Dünya insanları içinde büyük kayıp. Çözüm bulunamaz mı, bu mirasın bizden sonrakilere de aktarılabilmesi için?